Chybí základní stavební materiál. Budoucí kolaps stavebnictví chtějí vědci odvrátit plastem

Věda a technika 28. července 2021 | 14:01 — Lukáš Bauer
Je to sice překvapivé, ale základního stavebního materiálu - písku, začíná být na naší planetě málo a jeho těžba navíc ničí řeky po celém světě. V budoucnu by nedostatek písku mohl vést ke krizi ve stavebnictví, a proto už nyní vědci přemýšlejí, jak by tento materiál mohli nahradit. Jednou z alternativ je například plastový odpad.
Další 3 fotografie v galerii
Nedostatek písku ve stavebnictví by mohl vyřešit plast / Depositphotos

Kvůli celosvětovému stavebnímu boomu začíná být nedostatek základního stavebního materiálu - písku. Písek, jež je důležitou příměsí betonu, nejenže se stává v některých oblastech nedostatkovým zbožím, ale jeho těžba navíc velice zatěžuje životní prostředí. Často se totiž těží z řek, jejichž břehy jsou těžbou devastovány. Vědci proto přemýšlejí, jak tuto komoditu v budoucnu alespon částečně nahradit. A jak ukazuje nový výzkum, řešením by mohl být plastový odpad.

Přestože se může zdát, že písku je na Zemi nevyčerpatelné množství, opak je pravdou. Písek, který je v přírodě běžně k vidění, jako například na mořských plážích nebo na pouštích, je totiž pro stavebnictví nevhodný, kvůli příliš drobným zrnům a nečistotám v něm obsaženým. Nejvíce se dnes písek těží z řek, kde ho však značně ubývá a navíc má tato lidská aktivita tragické dopady na říční život a okolí vodních toků. 

Miliardy tun písku

Na světě se při stavbě betonových budov ročně spotřebuje kolem padesáti miliard tun písku, což je množství, které je dlouhodobě neudržitelné. Již dnes existují místa jako napířklad Indie, kde cena písku za několik posledních let obrovským způsobem narůstá.

V souvislosti s tím se vědci již delší dobu zaobírají myšlenkou, jak tuto obrovskou spotřebu redukovat. A jedním ze způsobů by podle nejnovějšího výzkumu mohlo být přidávání směsi vytvořené z plastového odpadu. V rámci výzkumu totiž vědci zjistili, že správně zpracovaný plastový odpad rozdrcený na hrubá zrna může být plnohodnotnou náhradou písku a výslednému betonu dodává velice dobré vlastnosti.

Hlavní autor studie John Orr uvedl, že podle závěrů výzkumu a testů lze nahradit až deset procent písku právě tímto plastovým odpadem. Zároveň uvedl, že při použití vyššího množství se už tato příměs negativně podepisuje na celkové kvalitě betonové směsi. Podle jeho propočtů by tímto způsobem mohla Indie ušetřit až 820 milionů tun ročně.

Plast je všude

Orrův výzkum ale není zdaleka jediný. Po náhražkách betonu totiž pátrají vědci z celého světa, kde byla jako příměs využita například směs z použitých pneumatik nebo drceného skla. Tyto aplikace do betonových směsí však nejsou celosvětově využitelné, oproti tomu plastového odpadu je dostatek v každé části světa. Dále čtěte: (Velkým nepřítelem žraloků v oceánu je plastový odpad).

Zdroj: bbc.co.uk.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...