Milionová fosilie půjde do dražby. Dokonale zachovalý dinosaurus může dosáhnout astronomické ceny

Věda a technika 08. září 2021 | 13:20 — Lukáš Bauer
Fosilie největšího dosud objeveného dinosaura triceratopse půjde do dražby ve francouzské aukční síni v Paříži. Tato unikátní kostra dinosaura by podle odhadů expertů mohla dosáhnout ceny téměř čtyřicet milionů eur. U takto unikátního předmětu je však konečnou cenu velice těžké odhadnout.
Další 2 fotografie v galerii
Obří kostra dinosaura půjde do dražby / Depositphotos

Fosilie známého druhu dinosaura, takzvaného triceratopse, které se přezdívá Big John, půjde do dražby. O její dražení se postará francouzská aukční síň v Paříži, která už avizovala, že cena tohoto předmětu se může vyšplhat až k 1,5 milionu eur (v přepočtu 38 milionů korun).

Tento majestátní býložravý dinosaurus s výraznými rohy pravděpodobně vybudí mezi sběrateli velký souboj, a tak je cílovou cenu možné jen velice těžko odhadnout. Experti z aukční síně se domnívají, že na naší planetě se může nacházet nanejvýš deset vážných zájemců, kteří mají dostatek peněz na koupi takového předmětu a zajímají se o fosilie.

Pár potencionálních kupců

Tento jedinečně zachovalý exemplář byl objeven v Jižní Dakotě v roce 2014. Fosilie o celkové váze několika tun je stará více než 66 milionů let. Během vykopávek se paleontologům podařilo odkrýt více než šedesát procent konstry tohoto tvora, což z něj činí jednu z nejzachovalejších fosilií tohoto druhu. Pouhá lebka obřího tvora, který je asi o deset procent větší než jiné fosilie tohoto druhu, váží více než 700 kilogramů. 

Kostra zvířete složená z více než 200 kostí je dlouhá 2,62 metru a má dva metry na šířku, což je přibližně třetina délky celého zvířete. Na kostře tvora je patrné obrovské zranění, které pravděpodobně pochází od nějakého velkého predátora - možná legendárního tyrannosaura.

Druhohorní tvorové

Triceratops (neboli „třírohá tvář“) byl rod obřího rohatého dinosaura žijícího v období pozdní svrchní křídy na západě Severní Ameriky. Je druhým historicky popsaným rohatým dinosaurem, ale zároveň je i nejpopulárnějším a jedním z největších zástupců své skupiny. Tento velký býložravý ceratopsid spadal do tribu Triceratopsini a patří k vývojově nejvyspělejším i posledním známým zástupcům skupiny. Tito obří tvorové žili na samém konci druhohor, tedy v období od 68 do 66 milionů let. Dále čtěte: (Boje s pytláky v Africe jsou účinné. V Keni se rozrostla populace slonů nejméně o čtyři tisíce).

Zdroj: CNN.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře