Rybáři vylovili ve Středozemním moři extrémně vzácnou rybu. Bizarní žralok připomíná prase

Věda a technika 18. září 2021 | 11:03 — Lukáš Bauer
Takzvanou prasečí rybu se podařilo vylovit rybářům ve Středozemním moři. Přestože ryba již byla uhynulá, jedná se o extrémně vzácného tvora, který není často k vidění. Tento druh žraloka se vyznačuje zvláštním rypcem, který připomíná rypák prasete. V některých přístavech mu neřeknou jinak než prasečí ryba.
Další 1 fotografie v galerii
Tato vzácná ryba je na Červeném seznamu ohrožených druhů / Wikimedia Commons / Assah Hurvey

Ve Středozemním moři se rybářům podařilo vylovit zvláštní druh žraloka - světlouna ostnatého. Tento tvor na první pohled vypadá jako běžný žralok. Je rychlý a mrštný, ale jakmile se na něj blíže zadíváte, jeho hlava působí, jako by to byla hlava prasete. Má totiž na rybu velice nezvyklý rypec, díky kterému se tvorovi přezdívá prasečí ryba.

Uhynulý světloun ostnatý (Oxynotus centrina) se během prvního zářijového týdne postaral o velký rozruch na jednom z italských ostrovů a poté oblétl celý internet. Tělo tohoto tvora z moře vytáhli místní rybáři a ihned se jeho fotografie začaly šířit po internetu, tvor je totiž natolik bizarní, až je těžké uvěřit, že je skutečný.

Prasečí ryba

Této rybě se však neříká prasečí jen kvůli jejímu vzhledu, ale také kvůli tomu, že jakmile ji vyndáte z vody, vydává velice zvláštní zvuk podobný prasečímu chrochtání. Tento druh je dnes velice vzácný, a proto není příliš často k vidění.

Světloun ostnatý se dříve vyskytoval velice hojně právě ve Středomoří a ve východní části Atlantiku od Norska až po Jihoafrickou republiku. Bohužel se ale kvůli velkému tělu a ostnatým ploutvím často zamotá do rybářských sítí.

Klesající populace

Populace světlouna ostnatého dlouhodobě klesá a dnes je už na Červeném seznamu ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN). Dřívější průzkumy vlečnou sítí například ukázaly, že tento tvor, který žije v hloubce od 60 do 670 metrů pod hladinou, byl zcela vyhuben na Jadranu. Populace ryby, která dorůstá délky asi do jednoho metru, je však v některých odlehlejších místech stále stabilní. Dále čtěte: (Americká společnost chce oživit mamuty. Využít k tomu má nejmodernější technologie).

Zdroj: Sciencetimes.

Témata: ryba, prase, moře, rybář
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...