Poblíž propasti Macocha se jeskyňáři probourali do dosud neobjevených síní

Věda a technika 19. října 2021 | 18:40 — Lukáš Bauer
Skupina českých jeskyňářů objevila v Moravském krasu poblíž nejznámější české propasti Macochy celkem čtyři nové síně plné krápníků. O objevu takzvaných dómů informovali vědci Základní speleologické organizace 6-20 Moravský kras České speleologické společnosti.
Další 2 fotografie v galerii
Jeskyňáři objevili nové dómy v punkevním systému plné krápníků (ilustrační foto) / Pixabay

Čeští jeskyňáři učinili zcela zásadní objev v jeskynním systému poblíž nejznámější české propasti Macochy v Moravském krasu. V prostorách známých punkevních jeskyní totiž objevili hned čtveřici zcela nových dosud neobjevených dómů, které jsou plné krápníků. Vědci však upozorňují, že nové prostory jsou velice špatně přístupné, a proto se napočítá s jejich zpřístupněním pro veřejnost.

Jeskyňáři Základní speleologické organizace 6-20 Moravský kras České speleologické společnosti začali u takzvaných Skleněných dómů poblíž Macochy odtěžovat málo nápadnou chodbu, kde se jim po odebrání malého množství horniny odkryla velká, asi padesát metrů dlouhá chodba. Právě z této chodby se pak slanili do dvou dómů, kde objevili ještě další dva.

Krápníky všech druhů

Největší z nově objevených prostor jeskyní má přibližně pět na deset metrů s výškou stropu okolo 2,5 metru. Ve všech dómech je mnoho neporušených krápníků všech známých druhů. 

Jeskyňáři zatím nové dómy ještě nepojmenovali a mají jen pracovní názvy. Všechny nově objevené prostory jsou však velice obtížně přístupné a bez potřebného vybavení je nemožné se do nich dostat. Proto budou přístupné jen pro jeskyňáře, veřejnost se do nich určitě nepodívá.

Vědci uvedli, že v této lokalitě byla prováděna řada geofyzikálních měření, která naznačovala jisté anomálie v tamní geologii, a proto se přítomnost těchto dómů již delší dobu předpokládala. Nyní budou nově objevené prostory punkevních jeskyní podrobně mapovány a je možné, že jeskyňáři narazí ještě na další menší dómy.

Dobře prozkoumaná oblast

V tomto krasu je přes tisíc různých jeskyní z nichž nejznámější jsou Punkevní jeskyně, kde se lidé plaví v člunech po říčce Punkvě a které jsou spojené s propastí Macocha. Největší je ale systém Amatérské jeskyně o délce přes 40 kilometrů. Objevy větších jeskyní jsou už výjimečné, kras je značně probádaný. Dále čtěte: (Mořští badatelé objevili vrak lodi, která beze stopy zmizela v 70. letech. Pátrali po něm desítky let).

Zdroj: Česká Televize.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu