Boj o pralesy v Kongu pokračuje. Vědci apelují na zastavení peněžních toků africké zemi

Věda a technika 30. října 2021 | 18:35 — Lukáš Bauer
Demokratická republika Kongo hodlá uvolnit omezení na těžbu dřeva z druhého největšího deštného pralesa na planetě. Tento deštný les je přitom spolu s Amazonií naprosto klíčovou oblastí v boji proti globálním klimatickým změnám. Pokud podle vědců místní úřady těžbu uvolní, bude se jednat o katastrofu globálního rozsahu.
Další 1 fotografie v galerii
Prales v Kongu je domovem mnoha druhů zvířat / Pixabay

V Demokratické republice Kongo se nachází více než polovina druhého největšího deštného pralesa na planetě, který hraje klíčovou roli při zlvádání současných klimatických změn. Konžská vláda však uvažuje nad uvolněním těžby dřeva, což by mělo katastrofický dopad nejen na druhovou rozmanitost pralesa, ale také na celosvětovou snahu v boji proti klimatickým změnám.

Zrušení zákazu těžby

O zrušení moratoria na těžbu dřeva z roku 2002 informovala v červenci konžská ministryně pro životní prostředí Ève Bazaibaová. Pokud tak Kongo skutečně učiní, vědci z celého světa apelují na pozastavení peněz, které do republiky proudí v rámci pomoci rozvojovým zemím. Část z těchto peněz do země proudí přímo pro ochranu tamního pralesa a boj proti nelegální těžbě.

Podle odpůrců rozhodnutí je zahájení komerční těžby v pralese, přestože se má jednat jen o vybrané druhy stromů, začátkem nevratného procesu, na jehož konci je zdevastování a odlesnění kriticky důležitého území pro celou planetu. Mezi signatáři dopisu pro OSN jsou odborníci z Konga, Jihoafrické republiky, Británie a Nizozemska.

Neúčinné moratorium

Ministryně Bazaibaová se domnívá, že moratorium je dnes stejně prakticky neúčinné, protože nelegální těžba v pralese neustále pokračuje. Experti jsou toho názoru, že obnova těžby může naopak současné situaci pomoci, protože se jedná o pokus ze strany státu převzít kontrolu nad odlesňováním pralesa.

Konžské ministerstvo životního prostředí také v pátek oznámilo, že Kongo plánuje zakázat veškerý vývoz dřeva a zavést další opatření, která přispějí k ochraně deštného pralesa. Ministryně ale novinářům nesdělila, kdy by se měl export zastavit.

„Umožníme díky tomu nejen přirozenou obnovu, ale i program zalesňování, který sdílíme s našimi technickými, finančními a vývojovými partnery,“ poznamenala Bazaibaová. Dále čtěte: (U afrických slonů bylo zjištěno něco neobvyklého. Stále více se jich rodí bez klů).

Zdroj: Česká Televize.

Témata: Kongo, prales, klima, Země
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu