Technologický zázrak. Mozkový implantát umožnil ochrnutému muži překládat myšlenky do textové podoby

Věda a technika 14. listopadu 2021 | 10:53 — Lukáš Bauer
Vědci na muži ochrnutém od krku níže v důsledku poranění míchy předvedli, že technologie může umožnit překlad myšlenek ochrnutých lidí a převádět je na text. Lidem, kteří v důsledku například zranění přišli o schopnost komunikovat s okolním světem, tak pomalu svítá na lepší časy.
Další 1 fotografie v galerii
Signály z mozkové nervové aktivity mohou vědci přeložit na text / Pixabay

Nový mozkový implantát, který lékaři voperovali muži, který v roce 2007 utrpěl vážné poranění míchy a kompletně ochrnul, dokázal myšlenky pacienta překládat na psaný text, čímž mu umožnil komunikovat s okolním světem.

Samotné zařízení je výsledkem dlouhodobé výzkumné spolupráce společnosti BrainGate. Klíčem k úspěchu je speciálně navržené rozhraní pro komunikaci mozku a počítače, které využívá umělou inteligenci k interpretaci signálů nervové mozkové aktivity. Následně jsou tyto signály zpracovány a převedeny do psaného textu. Systém dokáže takto překládat myšlenky s více než 94procentní pravděpodobností.

Dokonalá technologie

V rámci studie vědci implementát T5 poskytli pětašedesátiletému muži, který byl již několik let ochrnutý. Elektrody implantované do jeho motorické kůry přitom zaznamenávaly signály jeho mozkové aktivity, které pak byly interpretovány algoritmy běžícími na externím počítači.

„Tento nový systém využívá jak bohatou nervovou aktivitu zaznamenanou intrakortikálními elektrodami, tak jazykové modely, díky kterým dokáže z myšlenek vytvořit velice rychle a přesně text,“ uvedl autor studie Frank Willett, výzkumník ze Stanfordské univerzity.

Neuvěřitelné přesné

Díky implantátu T5 vědci ukázali, jak velkým přínosem může být systém virtuálního rukopis pro lidi, kteří ztratili jakoukoliv možnost psaní. Během testů byl muž schopen dosáhnout rychlosti psaní 90 znaků za minutu (asi 18 slov za minutu) s přesností přibližně 94 procent. Když pak vědci využili umělou inteligenci na detekci chyb, systém dokázal rozpoznat správné znaky až v 99 procentech případů. Dále čtěte: (Kapsle Hyperloop se může potrubním systémem řítit až rychlostí zvuku. Lidi začne přepravovat v roce 2030).

Zdroj: Sciencealert.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu