Americký inženýr vyvinul unikátní pohon pro vesmírné mise. Dobývání vesmíru vstupuje do nové éry

Věda a technika 25. listopadu 2021 | 06:57 — Lukáš Bauer
Americký inženýr Trevor Lafleur z Canberry pomohl s vývojem unikátního elektrického pohonu pro satelity na oběžné dráze. Tento nový systém by měl satelitům umožnit lepší manévrování v případě, že budou ohroženy vesmírným odpadem. Díky novému pohonu tak bude možné zabránit kolizi.
Další 1 fotografie v galerii
Elektrický iontový pohon využívá běžně vzácný plyn xenon / NASA

Po dlouhá desetiletí hledaly vesmírné agentury alternativní pohonný systém k elektrickým iontovým motorům, jež jsou poháněny xenonem. Tento plyn je však velice drahý, težký a na Zemi je ho poměrně málo.

Tento letitý problém nyní pomohl vyřešit americký inženýr Trevor Lafleur, který stojí za vývojem zcela nového elektrického pohonu pro družicové systémy, který místo xenonu využívá jód. Lafleur nový pohon vyvíjel pro francouzskou společnost ThrustMe.

Mnohem lepší alternativa

Nový motor využívající k pohonu jód přináší hned několik velkých výhod oproti pohonu využívající xenon. Jód je totiž možné skladovat jako pevnou látku, a není proto potřeba vysokotlakých skladovacích nádrží, jako je tomu v případě plynu. Jód je navíc velice dobře dostupný a nepoměrně levnější než xenon.

Pro testovací let nového motoru postačila podle Lafleura krychle o straně 10 centimetrů. Nový jodový systém byl úspěšně testován na oběžné dráze v listopadu loňského roku. Výsledky tohoto testu nyní zveřejnil vědecký časopis Nature.

Výsledky zkoušky ukazují, že jód není jen životaschopnou náhradní hnací látkou, ale poskytuje také lepší výkon než xenon. Společnost ThrustMe předpokládá, že výsledky testu urychlí přijetí alternativních pohonných hmot v kosmickém průmyslu.

Dostupný pohon pro každou družici

„Mnoho malých satelitů je nyní vypuštěno do vesmíru na bázi spolujízdy, což znamená, že sdílejí start s mnohem větším a dražším satelitem, a to do značné míry určuje, na jakou oběžnou dráhu se tyto satelity dostanou,“ uvedl Dr. Lafleur.

Díky novému pohonu budou moci i menší družice dosáhnout požadované oběžné dráhy díky svému pohonu, který bude nyní dostupnější. I menší satelity budou navíc schopny reagovat na potencionální nebezpečí srážky s vesmírným odpadem. Toto je podle inženýra klíčové pro zajištění bezpečnosti na orbitě. Dále čtěte: (Technologický zázrak. Mozkový implantát umožnil ochrnutému muži překládat myšlenky do textové podoby).

Zdroj: Abc.net.au.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu