Vědci testují revoluční vakcínu proti covidu v tabletě. Jedná se o zcela novou technologii

Věda a technika 23. listopadu 2021 | 13:00 — Lukáš Bauer
Od uvedení prvních vakcín proti covidu na trh je pro některé státy největším problémem jejich skladování. Vakcíny musejí být totiž ve většině případů skladovány při velice nízkých teplotách, což komplikuje mimo uchovávání také jejich transport. Problém by mohla vyřešit vakcína v tabletě, která je v současné době testována. Odpadlo by také píchání jehlou a návštěva očkovacího centra.
Další 2 fotografie v galerii
Nová vakcína v podobě tablety by mohla vyřešit spoustu problémů / Pixabay

Evropa s rostoucím počtem případů výskytů covidu-19 stále častěji přistupuje k zavádění opatření, která znevýhodňují neočkované lidi. Důvodů, proč se neočkovat mají lidé hned několik, přičemž jedním z nich je samotná aplikace vakcíny injekční jehlou. Právě tyto obavy by mohla v budoucnu vyřešit nová vakcína Oravax, která je v současné době testována. 

Vakcína Oravax je totiž, jak už naznačuje její název, podávána orálně v podobě tablety. Zájemcům o tuto vakcínu tedy odpadá jak návštěva lékaře, tak případné obavy z aplikace injekční jehlou. Tuto vakcínu se snaží vyvinout izraelská firma Oramed, která je ze všech výrobců, které se snaží vyvinout orální vakcínu, zatím nejblíže k dosažení cíle.

Levná výroba i skladování

Podle společnosti, která vakcínu vyvíjí, bude její přípravek účinný proti všem variantám koronaviru, protože obsahuje celkem tři různé proteiny. Podle zástupců Oramedu je klíčové aktivovat imunitní reakci v tlustém střevě, kde se nachází největší množství imunitních buněk. Cesta pilulky k dosažení střeva je však trnitá, protože musí projít velice kyselým prostředím žaludku.

V současnosti je vakcína Oravax testována v Jihoafrické republice, kde ji dostalo 24 dobrovolníků. Společnost u těchto jedinců bude měřit hladiny protilátek jak před podáním vakcíny, tak v jejím průběhu a s odstupem určité časové hranice. Vědci také u nové vakcíny slibují nižší riziko vedlejších účinků, než je tomu u současných vakcín.

Naděje pro rozvojové země

Podle společnosti bude vakcína revoluční, protože umožní plošnou vakcinaci i v rozvojových zemích, kde je skladování a distribuce klasických vakcín velice složitá. Právě v těchto zemích je proočkovanost nejnižší. Výsledky jihoafrické studie pro Oravax budou v první polovině příštího roku. Dále čtěte: (Další rána pro automobilový průmysl je na obzoru. Dochází totiž hořčík a jeho cena poroste).

Zdroj: Oramed.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře