Společnost NASA zadala zvláštní požadavek. Na Měsíc chce dopravit jadernou elektrárnu

Věda a technika 26. listopadu 2021 | 06:16 — Lukáš Bauer
Pokud chce lidstvo expandovat na Měsíc a dále do vesmíru a budovat zde vesmírné základny, neobejde se to bez spolehlivého zdroje elektrické energie. Zatím nejvhodnější technologie, se kterou lidstvo pro tyto účely může počítat, je stále jádro, a proto společnost NASA zadala požadavek na dopravu jaderné elektrárny na Měsíc.
Další 1 fotografie v galerii
Vesmírné základny budou vyžadovat spolehlivý zdroj energie / Pixabay

Nejen v rámci plánované výstavby základny na Měsíci, ale později i v rámci kolonizace okolních planet čelí lidstvo nové výzvě - vyřešit zásobování elektrickou energií ve vesmíru. V souvislosti s potřebou disponovat stabilním a spolehlivým zdrojem energie, kterým je dnes pouze jádro, NASA vznesla požadavek na dopravu jaderné elektrárny na Měsíc.

Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve spolupráci s Národní laboratoří v Idahu zadal požadavek na bezpečné dopravení jaderné elektrárny na Měsíc, jak uvádí zpráva tiskové agentury AP.

Ambiciozní plány

NASA má s přirozeným satelitem Země velké plány. V rámci mezinárodního programu Artemis chce do roku 2025 opět dopravit lidi na Měsíc. Bude to poprvé od roku 1972, kdy na měsíčním povrchu přistála poslední posádka programu Apollo. Následujícím, ještě ambicióznějším cílem Artemis je vybudování trvalé základny umožňující dlouhodobou lidskou přítomnost na Měsíci. Lunární základna bude pro svou činnost vyžadovat stabilní a spolehlivý zdroj energie.

Vesmírná agentura NASA proto zahájila spolupráci s Národní laboratoří v Idahu na projektu Fission Surface Power Project, který má zajistit energii pro lunární mise na atomovém principu. Stejná laboratoř již s NASA spolupracovala na několika dalších projektech. Pomáhala například s pohonem roveru Perseverance, pro který vyvinula systém, jež vyrábí teplo přirozeným rozpadem radioaktivního izotopu plutonia-238 a přeměňuje jej na elektrickou energii.

Speciální požadavky 

NASA nyní očekává návrhy, které by měly zahrnovat reaktor s uranovým palivem, systém pro přeměnu nukleární energie, systém chlazení reaktoru a distribuční síť, která by základně poskytovala alespoň 40 kilowattů elektrické energie po dobu deseti let. Mezi další požadavky patří schopnost reaktoru pracovat autonomně, tedy tak, aby se dokázal sám aktivovat a v případě potřeby deaktivovat. Zároveň by měl dokázat pracovat na palubě lunárního přistávacího modulu a také během transportu na určené místo na měsíčním povrchu. Dále čtěte: (Technologický zázrak. Mozkový implantát umožnil ochrnutému muži překládat myšlenky do textové podoby).

Zdroj: Sciencealert.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu