Tajemný jeskynní tvor je pro vědce stále záhadou. Nepohne se klidně několik let ani o centimetr

Věda a technika 28. listopadu 2021 | 18:58 — Lukáš Bauer
Ve světě zvířat je za symbol pomalosti považován lenochod, ale existují také tvorové, proti kterým je stále hyperaktivním živočichem. Jedním z takových zvířat je například macarát jeskynní, který má tak málo energie, že zůstává na jednom místě třeba celý týden.
Další 1 fotografie v galerii
Macarát jeskynní má tak málo energie, že může nehnutě zůstat na místě celé roky / Wikimedia Commons / Bernhard Wintersperger from Graz

O životě záhadného jeskynního obojživelníka macaráta jeskynního toho vědci vědí poměrně málo. Přesto se však před časem biologům podařilo do života slepého obojživelníka více nahlédnout. Tento tvor žije v prostředí jeskynních systémů, kam se dostane jen velice málo potravy a téměř žádný sluneční svit, a proto má k dispozici jen velice málo energie.

Vědecký tým tyto živočichy zkoumal v jeskyních v Bosně a Hercegovině, kde se nachází velká populace macaráta. Vědci během výzkumu například zjistili, že jeden z pozorovaných tvorů se nepohnul z místa celých dlouhých sedm let.

Dlouhý a pomalý život

Tito obojživelníci totiž nemají opravdu kam spěchat, jelikož se dožívají až sta let a nemají žádné přirozené predátory. Tyto tvory vědci dosud zkoumali jen v laboratoři, ale o jejich životě v přirozeném prostředí toho bylo známo jen velice málo.

Absence znalostí z jejich života byla také způsobena tím, že je velice těžké je sledovat. Vědci se tak museli během výzkumu potápět do jeskynních lagun, kde macaráti žijí. Během ponorů zjistili, že více než polovina z tvorů se za sedm let zkoumání pohnula o méně než deset metrů.

Na místě celé roky

Výjimkou ale byli také dva jedinci, kteří za 230 dní překonali vzdálenost 38 metrů a další se naopak za 2569 dní nepohnul ani o centimetr. Vědci netuší příčinu tohoto „líného“ chování, ale domnívají se, že živočich takto šetří energii z důvodu nedostatku potravy. Bez příjmu potravy tento tvor dokáže přežít celé roky a čeká, dokud se jeho kořist nedostane dost blízko. Kvůli životu v temném prostředí je macarát slepý, ale má velice dobře vyvinutý čich a sluch. Dále čtěte: (Evropští ptáci masově vymírají. Za padesát let se jejich populace zmenšila o stamiliony).

Zdroj: iRozhlas, Wikipedie.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře