V obřím urychlovači LHC se vědcům podařilo odchytit záhadnou částici. Pátrali po ní desítky let

Věda a technika 30. listopadu 2021 | 08:57 — Lukáš Bauer
Týmu mezinárodních vědců pracujících na projektu Forward Search Experiment (FASER) se vůbec poprvé v historii podařilo na urychlovači částic CERN detekovat záhadné částice, které by mohly být neutriny. Tyto základní částice věda předpovídá už téměř sto let, dosud se je však nikdy nepodařilo detekovat.
Další 2 fotografie v galerii
Záhadná neutrina byla téměř sto let pouhou teorií / Pixabay

Vědci zřejmě poprvé detekovali zvláštní a dosud nepolapitelnou částici, takzvaná neutrina. Unikátní počin na poli fizyky se podařil Mezinárodnímu týmu Forward Search Experiment (FASER) na urychlovači v CERNu.

Tato základní částice je přitom v hledáčku vědců už desítky let, přičemž její teoretickou existenci předpověděl už v roce 1931 fyzik Wolfgang Pauli. Tato hypotetická částice, která tvoří každou hmotu, však desítky let unikala zcela nepozorována. Podařilo se to až nyní na hranici podmínek, které provázejí vznik černých děr.

Záhadná neutrina

Dříve se předpokládalo, že hmotnost neutrina může být i nulová, i proto je tak obtížně detekovatelná. Vědcům se tuto částici nedařilo objevit ani v urychlovačích částic, což se změnilo až nyní. Vědci totiž detailně popsali šest neutrinových interakcí, které se podařilo zdokumentovat během experimentů v roce 2018. Tři roky vědcům trvalo, než svá data z výzkumu ověřili.

Vědci si všimli, že během srážek částic na urychlovači LHC některá z produkovaných neutrin narážejí do jader v hustých kovech a vytvářejí částice, které procházejí vrstvami emulze a vytvářejí stopy, jež jsou po následném zpracování jasně patrné. Díky tomu vědci získávají informace o energiích částic, jejich vůních a dalších parametrech.

Do samotného nitra vesmíru

Poté, co vědci ověřili přítomnost takřka neviditelných částic, budou pokračovat s testy na mnohem větším zařízení, které bude schopné rozeznat jednotlivé druhy neutrin. Vědci doufají, že se jim podaří detekovat takzvané temné fotony, což by vědcům umožnilo poprvé nahlédnout do toho, jak temná hmota přichází do styku s konvenčními atomy a jinou hmotou ve vesmíru prostřednictvím negravitačních sil. Dále čtěte: (Tajemství ukrytá hluboko v zemském plášti odhalí speciální magmatická observatoř. Bude první svého druhu na planetě).

Zdroj: APS Physics.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře