Turisty čekalo nečekané setkání. U pobřeží Jamajky se objevila extrémně vzácná bílá velryba

Věda a technika 03. prosince 2021 | 15:38 — Lukáš Bauer
U pobřeží Jamajky se davu turistů ukázal velice vzácný bílý vorvaň. Tento ikonický tvor se vzácnou poruchou pigmentu byl viděn zatím jen několikrát. Dospělé bílé velryby jsou velice vzácné už proto, že jsou oproti jinak zbarveným kytovcům velice znevýhodněni. Jedná se proto o výimečné setkání s tímto tvorem.
Další 2 fotografie v galerii
Vorvani jsou obrovští mořští predátoři / Pixabay

Turistům se na pobřeží Jamajky ukázala legendami opředená bílá velryba, kterou se jim podařilo nafilmovat jako bílý stín pod hladinou. Když se pak na videozáznam blíže podívali experti, zjistili, že se jedná o extrémně vzácného bílého vorvaně. Vědci z fotografie určili, že tento vorvaň má nejméně deset metrů na délku a má velice neobvyklou poruchu pigmentu.

Obrovští vorvani jsou nejčastěji zbarveni do šedých nebo až černých odstínů, které mohou přecházet až do hnědé barvy. Vorvani bílé barvy byli v minulosti pozorováni už několikrát, přesto se jedná o velice vzácné zbarvení. Naposledy byl po několika dekádách bílý vorvaň pozorován před šesti lety na pobřeží Sardinie.

Vzácná porucha pigmentu

Vědci však uvedli, že se spíše nejedná o pravého albína, ale velrybu, která má vzácnou poruchu, takzvaný leucismus. Právě tato porucha rozložení kožního pigmentu pak způsobuje toto neobvyklé bílé zbarvení. Touto porucha nepostihuje pouze kytovce, ale objevuje se u mnoha dalších druhů. Většina těchto jedinců se však jen obtížně dožívá dospělosti, protože se hůře vyhýbají predátorům.

Z pořízené fotografie, která byla ve velice nízké kvalitě, však nebylo možné určit, o kterou pigmentovou anomálii se jedná. Vědci dokáží určit, o kterou poruchu se jedná podle barvy očí. Pokud jsou oči kytovce zbarveny do růžova, jedná se s jistotou o albína.

Velrybí legenda

Existují záznamy z devatenáctého století o částečně bílém vorvani, který byl postrachem lovců velryb i běžných námořníků. Tento agresivní tvor mohl podle popisu měřit až 27 metrů a údajně útočil na všechna plavidla, se kterými přišel do styku. Přestože je jeho existence sporná, příběhy hovoří o tom, že mohl usmrtit desítky lidí a potopit celkem 14 lodí. Dále čtěte: (Mravkolev je postrach hmyzí říše. Z jeho dokonalé písečné pasti se nedá uniknout).

Zdroj: The Guardian.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu