Švýcaři představili velice neobvyklé zařízení. Člověka sprovodí ze světa během několika minut

Věda a technika 14. prosince 2021 | 15:07 — Lukáš Bauer
Švýcaři představili nový prototyp zařízení na eutanazii člověka. Zařízení představila švýcarská organizace Exit International, která dlouhodobě usiluje o legalizaci eutanazie. Prototyp sarkofágu pro eutanazii je navržen tak, aby dokázal člověka bezbolestně usmrtit během několika málo minut.
Další 2 fotografie v galerii
Zařízení na eutanazii usmrtí člověka během několika minut / Exit International (volný zdroj foto)

Švýcarská organizace Exit International, která dlouhodobě prosazuje po světě eutanazii a bojuje za její legalizaci, představila prototyp kapsle na bezbolestnou a rychlou eutanazii. Právě Švýcarsko je jednou z mála zemí, kde eutanazie není postavena mimo zákon. Ročně se v zemi rozhodne přibližně 1300 lidí svůj život ukončit.

Švýcarská firma Exit International v těchto dnech oznámila, že její automatizovaná „smrtící komora“ Sarco Pod, která dokáže provést eutanazii rychle a bezbolestně, bude zpřístupněna veřejnosti ve Švýcarsku.

Automatizovaná smrt

Po stisku tlačítka se kapsle naplní oxidem uhličitým, který u člověka velmi rychle způsobí ztrátu vědomí a usmrcení během zhruba deseti minut. Naplnění kapsle dusíkem se provede automaticky po aktivaci tlačítka umístěného uvnitř. K dispozici je také nouzové tlačítko, kterým lze proces okamžitě přerušit. V současnosti existují dva prototypy tobolky Sarco Pod a třetí by měla zanedlouho vzniknout v Nizozemsku.

Z právního hlediska Švýcarska takové zařízení neporušuje žádné zákony a ani jej není možné klasifikovat jako medicínské zařízení podléhající přísným regulacím. Velmi zajímavý je také způsob, jakým bude zařízení veřejnosti zpřístupněno.

Svobodné rozhodnutí

Podle jednoho z tvůrců, doktora Philipa Nitschkeho, bude manuál k vytištění 3D modelu dostupný pro kohokoli a zdarma. Jak uvedl, jeho cílem je „demedikalizovat“ proces umírání. Organizace chce z procesu umírání odstranit jakýkoli druh psychiatrické kontroly a umožnit člověku, aby měl sám nad vlastním umíráním kontrolu. Dále čtěte: (NASA vynesla do vesmíru velmi speciální přístroj. Bude vyhledávat extrémní vesmírné objekty).

Zdroj: Swissinfo.ch.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu