Vzácný osmihranný zlatý prsten s diamantem byl objeven ve vraku lodi v Izraeli

Věda a technika 27. prosince 2021 | 07:30 — Lukáš Bauer
Extrémně vzácný raně křestanský prsten, který pochází ze třetího století, byl objeven ve vraku lodi v Izraeli. Mořští badatelé objevili tento prsten spolu s dalšími šperky, když zkoumali vraky dvou lodí. Unikátní prsten je osazen diamantem s vyrytým obrázkem pastýře.
Další 2 fotografie v galerii
Zlatý šperk je osazen drahým kamenem s obrázkem pastýře / Israel Antiquities Authority (volný zdroj foto)

Skupina mořských archeologů, která zkoumala dvojici prastarých vraků lodí u pobřeží starověkého přístavního města Caesarea na území dnešního Izraele, objevila zlatý prsten s vyobrazením „dobrého pastýře“. Tento symbol vyrytý do diamantu používali staří křesťané. 

Samotný prsten byl součástí většího pokladu, který archeologové z vraků vyzvedli. Oba vraky podle expertů pocházejí ze 3. století našeho letopočtu a v jejich blízkosti byly objeveny také římské mince, zvony, jež sloužily k odháněný zlých duchů, keramiku a několik malých sošek.

Centrum obchodu Římské říše

Ve třetím století bylo město Caesarea, které se necelých 90 kilometrů severně od moderního Tel Avivu, důležitým centrem Římské říše a domovem lidí různých etnik a náboženství. V tomto období bylo křesťanství na počátku a nacházelo se ve fázi značného růstu.

Osmihranný prsten je vyroben ze zlata a je osazen zeleným drahokamem. Právě v drahokamu je vyryta postava mladého pastevce s beranem nebo ovcí na ramenou. Z poměrně malé velikosti prstenu vědci vyvozují, že mohl patřit ženě. Právě tento symbol podle záznamů využívali raní křesťané. Mezi další artefakty, které byly na místě nalezeny, patří také bronzová figurka orla symbolizující římskou vládu a další soška ve tvaru tanečnice z římského divadla s maskou. 

Tisíc let od sebe

Všechny cennosti byly objeveny ve dvou vracích, které se potopily na stejném místě, ale tisíc let od sebe. Jedno z plavidel pochází ze třetího století a druhé ze čtrnáctého století. Archeologové se domnívají, že se v místě nacházelo kotviště, kde se lodě potopily v rozbouřeném moři. V novějším vraku byl také objeven velký poklad stříbrných mincí z let 1206 až 1290 n. l.

„Izraelská pobřeží jsou bohatá na místa a nálezy, které jsou nesmírně důležitým národním i mezinárodním kulturním dědictvím. Místa nálezu jsou extrémně zranitelná, což je důvod, proč Izraelský úřad pro památky provádí podvodní průzkumy. Cílem je najít, monitorovat a zachránit jakékoli starožitnosti před překupníky, “ uvedl k objevu v prohlášení ředitel IAA Eli Eskozido. Dále čtěte: (Vědci objevili základy pozoruhodné stavby v Izraeli. Mohlo by se jednat o chrám krále Šalamouna).

Zdroj: Smithsonianmag.com, Dailymail.co.uk.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu