Mumii faraona Amenhotepa I. se ještě nikdy nikdo nepokusil otevřít, až nyní

Věda a technika 30. prosince 2021 | 07:10 — Lukáš Bauer
Téměř všechny mumie králů starého Egypta už vědci otevřeli, až na jednu - mumii faraona Amenhotepa I. Tuto mumii se nyní vědcům po více než třech a půl tisících letech podařilo konečně otevřít. K otevření bohatě zdobené mumie využili nejmodernější CT tomografii, která poskytla detailní obraz egyptského faraona.
Další 2 fotografie v galerii
Sarkofág faraona Amenhotepa I. vědci otevřeli díky CT tomografii / Frontiers

V průběhu 19. a 20. století bylo v Egyptě objeveno velké množství tisíce let starých mumií, z nichž naprostá většina byla také otevřena a prozkoumána. Poslední mumii, kterou nikdo neotevřelm je mumie faraona Amenhotepa I. Vědci ji otevřeli a prozkoumali díky moderní počítačové tomografii, s jejíž pomocí sestavili detailní obraz toho, co se uvnitř mumie nachází.

Egyptští vědci zabalené mumifikované tělo detailně prozkoumali pomocí trojrozměrného CT, tedy výpočetní tomografie, a tím ho neinvazivně otevřeli. Dovnitř mumie tak nahlédli po více než 3500 letech od doby, kdy bylo tělo zemřelého faraona mumifikováno.

Dosud neotevřena

„Mumie Amenhotepa I. nebyla v moderní době nikdy rozbalena, a to nám poskytlo jedinečnou příležitost: nejen prostudovat, jak byl původně mumifikován a pohřben, ale také to, jak byl velekněžími Amona ošetřen a znovu pohřben podruhé, několik století po své smrti,“ uvedla radioložka Sahar Saleemová, hlavní autorka studie, která vyšla v odborném časopise Frontiers in Medicine.

K otevření mumie vědci využili výpočetní tomografii, která jim jakožto radiologická vyšetřovací metoda umožnila neinvazivní zobrazení mumifikovaného těla. Výpočetní tomografie dokáže s vysokou zobrazovací kvalitou vytvořit 3D projekci tkání. Poté, co vědci dokázali díky tomografii odstranit jednotlivé vrstvy mumie, naskytl se jim detailní pohled na tělo samotného faraona.

V dobré kondici

Díky tomuto výzkumu dokázali vědci potvrdit, že Amenhotep I. měřil 169 centimerů a měl velmi dobré zuby. V době smrti dosáhl věku 35 let. Pod obvazy také vědci viděli 30 amuletů a unikátní zlatý pás se zlatými korálky. Tomografie také ukázala, že Amenhotep I. nebyl příliš podobný svému otci Ahmosi I.

Mumie faraona Amenhotepa I. byla společně s dalšími mumiemi objevena v roce 1881 v archeologické lokalitě Deir el Bahari v jižním Egyptě. Amenhotep byl druhým faraonem 18. egyptské dynastie, byl následovníkem svého otce Ahmose I., který znovu sjednotil Egypt a vyhnal z něj nájezdníky Hyksósy. Dále čtěte: (Vědci se provrtali hluboko pod led Antarktidy. Našli tam zcela odlišný svět a živočichy izolované tisíce let).

Zdroj: FrontiersNew Scientist.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu