Osmnáct minut a 120 milionů stupňů Celsia. Lidstvo je o krok blíže ke zkrocení jaderné fúze - svatého grálu energetiky

Energetika 11. ledna 2022 | 09:15 — Lukáš Bauer
Čínské umělé slunce vědci dokázali udržet při teplotě 120 milionů stupňů Celsia celých 18 minut, což je významný pokrok v oblasti jaderné fúze. Zkrocení tohoto procesu, který pohání většinu hvězd ve vesmíru a uvolňuje obrovské množství čisté energie, je svatým grálem lidstva.
Další 1 fotografie v galerii
Čínský tokamak udržel plazmu celých osmnáct minut / Depositphotos

Vědci z čínského tokamaku EAST dokázali posunout snahu lidstva o zvládnutí jaderné fúze ve svůj prospěch hned o úroveň dále, když se jim podařilo udržet plazmu o teplotě 120 milionů stupňů Celsia celých osmnáct minut. Do této chvíle vydržel fúzní reaktor v chodu jen desítky vteřin.

Fúzní reaktor, takzvaný tokamak, je experimentální zařízení, které slouží pro výzkum jaderné fúze, během které se uvolňuje obrovské množství energie. Stejná reakce pohání většinu hvězd ve vesmíru a pokud by se ji lidstvu podařilo zvládnout, získalo by v podstatě neomezený zdroj ekologicky čisté energie.

Umělé slunce

Myšlenkou bádání mnoha vědců v této oblasti je napodobit naše Slunce, které je poháněno jadernou fúzí. Během tohoto procesu dochází při obrovské teplotě milionů stupňů Celsia ke spojování jader atomů vodíku. Výsledným produktem je helium, které je lehčí než dva atomy vodíku a právě rozdíl v hmotnosti obou prvků je vyzařován v podobě tepla a světla.

Vyvolat krátkou jadernou fúzi už vědci dokáží mnoho let. Dosáhnout spojení jader atomů je poměrně snadné, ale udržet jadernou fúzi v reaktoru je zatím nedosaženým snem všech vědců, kteří se touto problematikou zabývají. Hlavním problémem je dosáhnout požadované efektivity, aby celý proces nespotřeboval více energie, než dokáže vyrobit. Fúzní reakce tedy musí být plně soběstačná, jako je tomu v případě našeho Slunce.

Jsme blízko cíle

Tokamak je velice sofistikované zařízení, které pomocí magnetů a mikrovln ohřívá atomy na teplotu až 120 milionů stupňů Celsia. Dřívejší pokusy v čínském tokamaku dosahovaly délky maximálně 101 vteřin, až nyní se jim podařilo jadernou fúzi udržet více než 18 minut. Experti tvrdí, že lidstvo je blízko zvládnutí celého procesu a vytvoření prvního funkčního fúzního reaktoru. Dále čtěte: (Vědci popsali takzvaná atmosferická jezera. Dosud neznámý druh bouře se vyskytuje jen v jedné části světa).

Zdroj: Independent, Dailymail.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu