Tato obří říční ryba žila více než 70 milionů let. V loňském roce však pravděpodobně vyhynula

Věda a technika 15. ledna 2022 | 15:24 — Lukáš Bauer
Čínští experti v loňském roce zařadili na seznam vyhynulých tvorů veslonosa čínského, což je jedna z největších sladkovodních ryb na světě. Tato ryba přežívala v řece Jang-c-ťiang, ale vědci už ji dobrých patnáct let neviděli, a proto se domnívají, že tvor už vyhynul, podobně jako spousta dalších tvorů.
Další 1 fotografie v galerii
Velenos čínský je považován za vyhynulého / Depositphotos

Čínští vědci zveřejnili koncem loňského roku smutnou zprávu, když prohlásili za vyhynulého veslonosa čínského, a ten se tak stal prvním na seznamu vyhynulých druhů v letošním roce. Veslonos čínský je jednou z největších sladkovodních ryb na světě, jejíž vývojové kořeny sahají až do období před 75 miliony let.

Tvor dosahoval délky až 3,6 metru a mohl vážit až čtvrt tuny, přičemž existují legendy o výrazně větších jedincích. Tato ryba, která se živila převážně drobnými živočichy, byla díky svým úctyhodným rozměrům také nazývána králem řeky.

Veslonos, jak už vyplývá z jeho jména, rozrýval dno řeky svým výrazným nosem připomínajícím pádlo. Jelikož ryba žila převážně u dna v hlubokých vodách, o způsobu jejího života toho vědci mnoho nevědí.

Druh měl léta namále

Podle vědecké studie zveřejněné v roce 2006 byl však veslonos odsouzen k vyhynutí již od roku 1993, protože už v té době žilo příliš málo jedinců na to, aby jeho populace mohla dlouhodobě prospívat. 

Vědci evidují celkem 210 případů, kdy byl mezi roky 1981 až 2003 veslonos čínský spatřen, od té doby neevidují jediný případ, což je vedlo k názoru, že tvor je vyhynulý. Řeka Jang-c'-ťiang, která byla jediným domovem veslonosů a je zároveň třetí nejdelší řekou světa, v posledních letech čelí vážným hrozbám způsobených lidskou činností.

Ochrana bohužel nestačí

Pro obrovský ekosystém řeky Jang-c'-ťiang, kde žije čtyři tisíce vodních druhů, je vymření takto velkého tvora velikou ránou. Navíc veslonos není jediným velkým tvorem, který z řeky zmizel. V roce 2006 byl prohlášen za vyhynulého také sladkovodní delfín, takzvaný delfínovec čínský.

Stav řeky nenechává klidným ani Peking, který na řece vyhlásil deset let trvající zákaz rybolovu. Panují totiž obavy z vyhynutí i dalších kriticky ohrožených tvorů, jako je například delfín sviňucha hladkohřbetá nebo až pětimetrový jeseter čínský. Dále čtěte: (Vědci našli svatý grál mezi fosiliemi. Desetimetrový ryboještěr byl objeven severně od Londýna).

Zdroj: Researchgate.net.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře