Tento podivný stroj byl navržen pro likvidaci jaderných ponorek. Jako jediný sovětský letoun byl schopen vertikálního vzletu

Vojenství 18. února 2022 | 15:53 — Lukáš Bauer
Projekt s označením VVA-14 Bartini Beriev se měl stát klíčovou zbraní proti nástupu amerických jaderných ponorek během studené války mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Jednalo se o pozoruhodný obojživelný stroj, který byl vybaven pokročilými technologiemi a byl také schopen vertikálního vzletu. Tento ambiciózní projekt však jako mnoho dalších sovětských projektů však úspěšný nebyl.
Další 1 fotografie v galerii
Bartini Beriev VVA-14 byl opravdu pozoruhodným strojem / Air Force Museum Monino (CC BY 2.5) - volný zdroj foto

Letoun Bartini Beriev s označením VVA-14 byl obojživelný stroj vyvinutý k detekci jaderných ponorek, a to jak pod hladinou tak na hladině. Jedná se o typický projekt studené války, který vznikl na počátku 70. let s nástupem amerických jaderných ponorek vyzbrojených novými balistickými střelami UGM-27 Polaris. Tyto ponorky byly zařazeny do výzbroje amerického námořnictva v 60. letech 20. století.

Prototyp VVA-14 byl vybaven řadou pokročilých zbraňových systémů, jako byla protiponorková torpéda, povrchový tankovací systém a nový rádiový lokalizační systém, který umožňoval sledovat podvodní cíle až na vzdálenost 1500 kilometrů

Obrovský výkon pro vertikální vlet

Obojživelný letoun byl navržen jako katamaran se 14 motory, přičemž 12 z nich mělo na starost vertikální vzlet z vody a zbývající dva sloužily ke zrychlení na rychlost až 760 km/h. Tyto motory umožňovaly stroji startovat a přistávat na vodě, a to i během bouře kategorie pět, stejně jako let ve výšce pouhých 12 metrů nad mořem.

Jeho pozoruhodný design, nestandardní vlastnosti a vysoké náklady na provoz se později však staly důvodem k ukončení jeho dalšího vývoje. Tento projekt byl nahrazen vývojem strojů z projektových kanceláří Tupolev a Iljušin, které představily svá obojživelná letadla. Přestože tyto stroje nebyly schopny vertikálního vzletu, byly cenově dostupné pro sériovou výrobu.

Nákladná výroba a provoz

Konstrukční a provozní náklady VVA-14 byly srovnatelné s dálkovými strategickými bombardéry, přičemž obojživelné letadlo nebylo schopno dosáhnout ani zdaleka takového doletu. Poměr cena výkon byl jednoduše pro Sovětský svaz, který už se v tu dobu topil v problémech, únosný. Později se od vývoje letounů s vertikálním vzletem zcela upustilo, protože se ukázaly jako nepotřebné pro širší armádní účely. Dále čtěte: (Obří japonské ponorky Sentoku měly na palubě sebevražedný bombardér. U spojenců budily velké obavy).

Zdroj: RTBH, Void.

Témata: letoun, válka, SSSR, projekt
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu