Konflikt na Ukrajině silně zasáhne i naše peněženky. Cena plynu se dnes dopoledne zvýšila zhruba o třetinu, roste i cena ropy

Energetika 24. února 2022 | 16:49 — Ilona Cílková
Dnešní útok ruských vojenských sil na Ukrajinu vedl k výraznému růstu cen ropy a plynu. Cena plynu pro evropský trh se dnes dopoledne zvýšila zhruba o třetinu a je vysoko nad hranicí 100 eur za megawatthodinu (MWh).
Cena plynu stále roste, Češi budou muset sáhnout hlouběji do pěněženky / Depositphotos

Ceny plynu rostou čtvrtý den po sobě spolu s tím, jak se situace na Ukrajině vyostřuje. Zvyšuje se například i cena uhlí. V Evropě, která už se nachází uprostřed energetické krize, toto nové napětí vystavuje zásoby paliv dalšímu tlaku. Kontinent je závislý na Rusku z více než třetiny dodávek plynu a nízké zásoby paliva už loni poslaly ceny na rekordní úrovně. Obavy o dodávky budí reakce Ruska na nové sankce, které chystá Západ. 

Podle sdělení ruské plynárenské společnosti Gazprom, které uvedla agentura Interfax, pokračuje tranzit ruského zemního plynu přes Ukrajinu dál do Evropy bez omezení. Již začátkem týdne řekl ruský ministr energetiky Nikolaj Šulginov, že Rusko si klade za cíl udržet své dodávky plynu do zahraničí nepřerušené. Rusko se podílí více než dvěma pětinami na dovozu plynu a více než čtvrtinou na dovozu ropy do členských zemí Evropské unie. Jakékoliv omezení ruských dodávek by tak mohlo vést k dalšímu zdražování energií, což by zvýšilo náklady domácností i podniků. Zemní plyn je i hlavní složkou mnoha hnojiv, takže omezení jeho dodávek by zřejmě vedlo k růstu cen potravin.

Prudký cenový růst zaznamenává i ropa. Barel severomořské ropy Brent poprvé od roku 2014 překonal hranici 100 dolarů, což se téměř jistě promítne do cen pohonných hmot i v České republice. Benzín v ČR tak v příštím týdnu zdraží nad 38 korun za litr. 

První, kdo v Česku válku na Ukrajině pocítí na vlastní peněžence, budou motoristé. Pohonné hmoty rychle podraží dost možná až k úrovním 40 korun za litr benzínu a 39 korun za litr nafty. Záleží to ovšem na dalším vývoji konfliktu na Ukrajině. Další vývoj cen pohonných hmot je v tuto chvíli obtížně odhadnutelný, neboť ve válečných podmínkách může nastat prakticky cokoli, včetně přerušení dodávek ropovodem Družba, který do Česka vede z Ruska a prochází Ukrajinou. 

Korunová cena ropy se rychle blíží k historickým maximům. Dnes poprvé od roku 2014 překročila úroveň 2300 korun za barel ropy Brent. Tento ukazatel v sobě zahrnuje jako vývoj dolarové ceny ropy, tak i vývoj koruny vůči dolaru, takže má silnou vypovídací hodnotu s ohledem na další vývoj cen pohonných hmot v ČR. Jejich citelné zdražení v příštích dnech a týdnech je tedy prakticky jisté. Otázkou je jen to, jak výrazné bude. To závisí na míře závažnosti započaté války. Čím závažnější konflikt bude, tím výrazněji oslabí koruna a tím výrazněji také dále zdraží ropa, alespoň po přechodnou dobu, což ve výsledku oboje povede právě ke znatelnému zdražení pohonných hmot u českých čerpacích stanic.

Už v příštích sedmi dnech je třeba počítat v ČR s růstem cenu benzínu nad úroveň 38 korun za litr, nafta pak podraží nad 37 korun za litr. Jak si stojí v případném válečném konfliktu ukrajinské letecké síly v porovnání s těmi ruskými.

Zdroj: oenergetice.czkurzy.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu