Neomezená energie se ukrývá pod zemí. A už existují plány na její těžbu

Věda a technika 13. března 2022 | 13:35 — Mirka Malá
Energetická společnost má už totiž plány, jak proniknout hlouběji do Země než kdy předtím. Pokud se to povede, přinese to obnovitelné energie miliardám lidí.
V hloubce 20 kilometrů se skrývá neomezený zdroj energie / Quaise Energy (volný zdroj foto)

Quaise Energy není jen tak nějaká firma. Je totiž úzce spojena se slavným Massachusetts Institute of Technology známým jako MIT. A nyní firma oznámila, že chce využít své průkopnické postupy vrtání, které jsou založené na technologii vyvinuté Paulem Woskovem z MIT, k využití přirozené geotermální energie Země.

Jak hluboko leží levná energie?

Společnost uvedla, že chce vrtat hlouběji do středu Země než kdy předtím, kde se teploty hornin pohybují kolem 500 stupňů Celsia. Pokud by firma ve svém poslání uspěla, konečným výsledkem by byly zcela obnovitelné, nevyčerpatelné a pro obyvatelstvo snadno dostupné energetické zdroje. Informoval o tom deník New York Post

"Geotermální energie nevyžaduje žádná paliva a neprodukuje žádný odpad. Je skutečně obnovitelná, bohatá a spravedlivá pro všechny, a to i v těch nejnáročnějších energetických prostředích,“ uvádí firma. K dnešnímu dni dosáhl nejhlubší vrt, který lidé kdy vyvrtali, hloubky 12 289 metrů a celý proces trval 20 let.

Speciální vrtná souprava to dokáže rychle

Firma ale disponuje hybridní vrtnou soupravou, která využívá tradiční rotační hlavu k pronikání měkčím materiálem a vysokoenergetický paprsek k roztavení tvrdších materiálů. A ta dokáže vrtat až 20 kilometrů za pouhých 100 dní. A pro představu, tato hloubka už může poskytnout přístup k dlouhodobé dodávce zelené energie do jakéhokoliv místa na světě.

Podle firmy přístup ke geotermální energii je řešením, které může fungovat pro 95 procent lidstva. Takže kdy už to bude? Možná zanedlouho. Firma už získala více než 63 milionů dolarů na financování a doufá, že během příštích dvou let zprovozní vrtací soupravu. Dlouhodobější plány pak počítají s tím, že do roku 2026 bude funkční systém produkující energii. A do roku 2028 by firma chtěla přeměnit uhelné elektrárny na zařízení na páru z nitra země. Psali jsme také: Z proroctví Baby Vangy a Nostradama pro rok 2022 mrazí: Začne 3. světová válka a vše kromě Ruska se rozplyne jako led.

Zdroj: NY Post, Science Alert.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu