Velká sluneční bouře může zničit Zemi. Už se to kdysi téměř stalo a bude se to opakovat

Věda a technika 25. března 2022 | 09:35 — Mirka Malá
Historie pamatuje už několik velkých slunečních bouří, které na Zemi způsobily pořádnou paseku. Naštěstí se ale odehrály v dobách, kdy lidstvo ještě nebylo na takové technologické výši a bouře také nebyly tak silné. S příští bouří ale může být všechno jinak.
Další silná bouře bude pro Zemi katastrofou / Depositphotos

V září roku 1859 telegrafní systémy po celém světě katastrofálně selhaly. Operátoři telegrafů hlásili zásah elektrickým proudem, vzplanutí telegrafního papíru a dokonce i možnost provozovat zařízení s odpojenými bateriemi, uvádí Science Alert. Tento den si pamatujeme jako Carringtonskou událost, masivní geomagnetickou bouři. K těmto bouřím dochází, když je velká bublina přehřátého plynu (nazývaná plazma) vyvržena z povrchu Slunce a zasáhne Zemi. Tato bublina je známá jako výron koronální hmoty.

Co se stane, až přijde další bouře

Dnes by geomagnetická bouře stejné intenzity jako u Carringtonské události ovlivnila na Zemi mnohem více věcí a měla by katastrofální následky.

Se stále rostoucí závislostí na elektřině a nově vznikajících technologiích by jakékoli narušení mohlo vést k bilionům dolarů peněžní ztráty a především k ohrožení života závislého na systémech. Bouře by zasáhla většinu elektrických systémů, které lidé každý den používají.

Už s tím ostatně máme malou zkušenost. Geomagnetická bouře třikrát menší než Carringtonská událost se odehrála v kanadském Quebecu v březnu 1989. Bouře způsobila kolaps elektrické sítě Hydro-Quebec.

Během bouře poškodily vysoké magneticky indukované proudy transformátor v New Jersey a vypnuly jističe sítě. V tomto případě výpadek vedl k tomu, že pět milionů lidí bylo bez proudu devět hodin. 

A to je jen začátek. Kromě elektrických poruch by byla narušena komunikace v celosvětovém měřítku. Nefungoval by internet a systémy na něm závislé. Došlo by k narušení vysokofrekvenčních komunikačních systémů země-vzduch i těch krátkovlnných, lodě na mořích by ztratily spojení.

Satelity na oběžné dráze kolem Země by mohly být poškozeny indukovanými proudy z geomagnetické bouře, které by spálily jejich obvodové desky. To by vedlo k narušení satelitního telefonu, internetu, rádia a televize. A za jistých okolností mohou tyto satelity i spadnout na Zemi. Dál by nefungovaly navigační systémy, mobily a další zařízení. Národní obrany by byly bez navigačních a radarových systémů naprosto bezzubé.

Kdy to přijde

Je to jen otázkou času. A otázkou také je jak velké budou škody. Pokud přijde bouře o velikosti Carringtonské události, bude Země ve tmě, zimě a bez komunikace po několik týdnů.

Pokud bude bouře silnější, půjde o opravdovou katastrofu a bude trvat měsíce, než svět dokáže obnovit alespoň základní fungování. A co hůř, nelze se na to připravit. I kdyby z Centra předpovědi kosmického počasí NOAA přišlo nějaké varování, že se na Slunci něco děje, bylo by pouze v řádu několika minut až hodin. Také čtěte: Země má dvojče. A takhle to tam vypadá. Podoba s naší sluneční soustavou není určitě náhodná.

Zdroj: Science Alert, Science.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu