Gigantická sluneční erupce míří k Zemi. V některých částech planety rozzáří noční oblohu

Věda a technika 02. dubna 2022 | 19:54 — Lukáš Bauer
Oslnivá polární záře by mohla rozzářit oblohu v některých oblastech Spojených států, kde se běžně neobjevuje. Vědci se tak domnívají na základě silných slunečních erupcí, které vyšly z jediné sluneční skvrny a směřují k Zemi.
Další 1 fotografie v galerii
Obří sluneční erupce může rozzářit oblohu v některých částech planety / Depositphotos

Vědci v uplynulých dnech pozorovali celkem sedmnáct silných erupcí na Slunci, které vycházely z jediné skvrny. Dvě z těchto erupcí se řítí obrovskou rychlostí směrem k Zemi. Jakmile se sluneční vítr setká s naší atmosférou, vznikne silná geomagnetická bouře úrovně G3, která v některých částech planety způsobí jasnou polární záři. Tato záře se navíc podle expertů může dostat mnohem blíže k rovníku, než bývá obvyklé.

Bouře G3 jsou klasifikovány jako velmi silné geomagnetické bouře, což znamená, že blížící se výbuch Slunce by mohl přinést polární záři až na jih do Pensylvánie, Iowy a Oregonu.

Silné erupce na Slunci

Tyto silné erupce vycházejí ze sluneční skvrny vedené pod označením AR2975, která již od počátku tohoto týdne vystřeluje záblesky elektricky nabitých částic ze sluneční plazmy. Sluneční skvrny jsou na povrchu Slunce viditelné v místech, kde silná magnetická pole, vytvořená tokem elektrických nábojů, náhle prasknou. Výsledné uvolnění energie spustí výbuchy záření nazývané sluneční erupce a výtrysky slunečního materiálu nazývané výrony koronální hmoty. 

Během tohoto fenoménu letí nabité částice vesmírem a právě ty jsou důvodem, proč se na Zemi objevuje v oblastech kolem pólů takvaná polární záře. Tyto nabité částice se nazývají solárním větrem, a jakmile vstoupí do atmosféry, začnou reagovat s jinými částicemi a vytváří se známé nazelenalé světlo.

Destruktivní geomagnetické bouře

Očekává se, že energie z bouře bude absorbována naším magnetickým polem. Některé geomagnetické bouře mohou však způsobit škody, jako tomu bylo v případě čtyřiceti zničených satelitů Starlink Elona Muska. Na zemském povrchu pak může po proniknutí částic dojít k poškození citlivých elektronických přístrojů. Dále čtěte: (Vědci objevili ve vesmíru velice zvláštní planetární systém. Do této chvíle nic podobného neviděli).

Zdroj: Livescience.

Témata: Slunce, obloha, erupce, vesmír
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...