Metaverze Marka Zuckerberga pravděpodobně navždy změní lidské duševní zdraví

PC a Mobil 05. dubna 2022 | 08:21 — Mirka Malá
Metaverzní platformy jsou sice dalším lidským technologickým pokrokem, zároveň ale budí stále více obav. Má jít o evoluci v sociálním spojení, ale zřejmě se stále více lidí začne potýkat s duševními obtížemi.
Další 1 fotografie v galerii
Budeme žít už jen s velkými brýlemi přes obličej? / Depositphotos

Metaverse je virtuální svět zahrnující hry, sociální média, rozšířenou realitu a kryptoměny. Ale ať už půjde o to, co nyní chystá sám Zuckerberg, nebo co mají v plánu společnosti jako Microsoft, Apple a Nvidia, jedno je jasné. Do budoucna to nejspíš ovlivní duševní zdraví lidí, z nichž někteří jsou již dnes silně integrováni do online světa.

Kdy nás stroje ovládnou?

Podle článku v Psychology Today má věda konkrétní důkazy, které spojují nadměrné používání digitální technologie s několika problémy duševního zdraví, jako je deprese, psychotismus a paranoidní představy.

Trávení nadměrného množství času v digitálním prostředí může také vést k tomu, že upřednostní virtuální prostorů před realitou. To může negativně ovlivnit naši schopnost zapojit se do reálného života, ať už je to díky nedostatečnému sebevědomí, pocitu sounáležitosti nebo přílišné sociální úzkosti. Jinými slovy, když lidé budou trávit spoustu času ve světě, ve kterém jsou všichni dokonalí, krásní a ideální, nastanou problémy.

Tak už se dokonce uvažuje o psychologické pomoci těm, kteří virtuální realitě propadnou. Jinými slovy, mít léčbu duševního zdraví okamžitě dostupnou v samotné metaverse bude pravděpodobně časem nutné.

Na druhou stranu jsou tu i vědecké názory, že metaverze může být hnací silou, která nás lidi udrží ve spojení, ale možností spojení přece lidé mají už nyní nepřeberné množství. Také čtěte: Propracovanost dezinformační sítě Ruska je na vysoké úrovni. Experti odhadují, že tímto způsobem vláda šíří fake news mezi miliony lidí.

Zdroj: NY Post, Psychology Today

Související články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře