Nejdražší válečná loď v historii je dokončena. Stavbu USS Gerald R. Ford provázela řada problémů

Věda a technika 20. dubna 2022 | 22:23 — Lukáš Bauer
Po téměř dvou dekádách vývoje byla dokončena vůbec nejdražší válečná loď v historii. Americké námořnictvo tak převzalo plavidlo USS Gerald R. Ford, které je novou třídou lodí. Nová třída Ford tak má v budoucnu nahradit současná plavidla třídy Nimitz. Stavba této lodi byla však provázena řadou problémů.
Další 1 fotografie v galerii
Obří letadlová loď je možná nejdražším vojenským plavidlem v historii / U.S. Navy

Nová letadlová loď USS Gerald R. Ford byla po téměř dvou dekádách vývoje dokončena. Toto plavidlo se s cenou 13,3 miliardy dolarů stalo dosud nejdražší válečnou lodí postavenou pro americké námořnictvo. Jeho stavba byl zahájena v roce 2009, ale několik let před tím probíhaly přípravné práce a návrhy samotného plavidla. Projekt výrazně překročil nejen plánované náklady, ale také termín dokončení, který byl několikrát posunut.

Americké námořnictvo plavidlo převzalo koncem roku 2021 bez obvyklých ceremonií. K první misi tohoto plavidla dojde však až letos, tedy o celé čtyři roky později než se původně předpokládalo. Gerald R. Ford je první z letadlových lodí třídy Ford, které nahradí stávající letadlové lodě třídy Nimitz. Nová třída plavidel bude integrovat celou řadu nových technologií, jako je zcela nový radarový systém jehož jádrem je dvoupásmový radar, nové elektromagnetické katapulty letadel a zbraňové výtahy pro snadnější přezbrojování letadel.

Obří plavidlo

Letadlová loď nedávno úspěšně dokončila důležité zkoušky na otevřeném oceánu včetně šokových testů, které mají ověřit pevnost plavidla a jeho odolnost proti výbuchům. Během předchozích zkoušek byla odhalena celá řada technických problémů, které museli konstruktéři vyřešit předtím, než byla loď uvedena do plného provozu.

Výroba obřích letadlových lodí s výtlakem 100 tisíc tun a délkou 332 metrů, jako je tomu v případě USS Gerald R. Ford, obvykle trvá pět let. Samotná výroba této letadlové lodi však trvala více než osm let od položení kýlu po uvedení do provozu.

 Astronomická cena

Cena 13,3 miliardy dolarů, za kterou byla loď vyrobena, nezahrnuje téměř sedmdesát letadel, které budou na její palubě. Mezi letadlovou flotilu budou patřit stroje F/A-18E/F Super Hornet, F-35 Joint Strike, elektronické útočné letouny EA-18G Growler, vrtulníky MH-60 Seahawk, několik letounů včasné výstrahy E-2D Hawkeye a také nákladní transportéry MV-22B Osprey. Samotné plavidlo pak bude doprovázet celá flotila lodí, které ho budou chránit. Mezi těmito plavidly budou raketové křižníky, torpédoborce a také několik útočných jaderných ponorek. 

Zdroj: Popular Mechanics, tech.instory.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu