Ptáci namísto strážců hranic se samopaly. Čína přišla s velmi neotřelým nápadem

Věda a technika 29. dubna 2022 | 13:03 — Lukáš Bauer
Čína na hranici s Vietnamem dlouhodobě čelí problémům s ilegálními uprchlíky. Čínští představitelé se obávají, že by imigranti z Vietnamu mohli do země přenášet nákazu COVID-19, což vedlo k neobvyklému kroku. Svou hranici chtějí střežit pomocí stovek kusů hus domácích.
Další 2 fotografie v galerii
Husy jsou velice agresivní při obraně svého území / Pixabay

Čína bedlivě střeží svou hranici se sousedním Vietnamem kvůli obavám ze šíření onemocnění COVID-19 , která aktuálně Čínu sužuje. Hranice však nestřeží po zuby ozbrojené vojsko, jak by se dalo předpokládat, nýbrž hejna hus domácích. Tento opeřenec má totiž hned několik předností pro výkon takové činnosti.

Husy nejenže jsou mnohem levnější než vojáci nebo pohraniční stráž, ale mají navíc i velice silný přírodní instinkt chránit své území. Jakmile tedy někdo vnikne do jejich teritoria husy začnou být velmi agresivní a velice hlasitě upozorňují na příchod vetřelce.

V doprovodu lidí

Nasazení hus do obrany území má hned několik výhod. Kromě toho, že jsou mnohem levnější než lidský strážce, jsou husy vybaveny od přírody silným obranným instinktem svého teritoria. Jakmile ho naruší vetřelec husy spustí velice hlasitý zvukový projev, který je slyšet široko daleko a velmi spolehlivě tak upozorní na přítomnost vetřelce v podobě zvířete nebo člověka. Jsou tedy skvělým doplňkem hlídacích psů.

Na hranicích takto Čína umístila stovku kusů hus domácích, které však nejsou v oblasti samy. Jejich doprovod tvoří hraniční stráže s cvičenými psy, kteří jakmile uslyší husí alarm, ihned vyráží do akce. Těchto psovodů je mezi husami na čtyři stovky. Zda se tento model lidsko-zvířecích strážců osvědčí, však zatím není vůbec jasné.

Chránily římany i skotskou whisky

Čína přitom není jedinou zemí, která se rozhodla využít této vlastnosti hus. První zmínky o využití husího instinktu pochází už z dob starověkého Říma, kde husy údajně signalizovaly noční příchod armády keltského kmene Senonů. Stejně tak husy využívala jednotka protivzdušné obrany americké armády jako hlídače na svých misích v Německu. Američané se tak inspirovali od Skotů, kteří zase husy využívali pro ochranu palíren whisky. Dále čtěte: (Záhadné obří nádoby z kamene byly objeveny v Indii. Vytvořila je neznámá civilizace).

Zdroj: National Geographic, SCMP.

Témata: husa, ochrana, hranice, stráž
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu