Americké raketomety M270 MLRS jsou postrachem ruských vojáků. Svůj cíl vymažou z mapy na stovky kilometrů

Vojenství 01. května 2022 | 08:10 — Lukáš Bauer
Americké raketomety M270 MLRS a M142 HIMARS patří k jedněm z nejničivějších dělostřeleckých zbraní v rukou NATO. Tento raketový mobilní systém dokáže svůj cíl zasáhnout na vzdálenost až tři sta kilometrů a rozmetat ho na tisíce kusů díky velice silné explozivní hlavici. Tento raketomet se stal postrachem Rusů na Donbase.
Další 1 fotografie v galerii
Americké raketomety jsou nejničivější pozemní zbraní NATO / Wikimedia Commons / John Bawier

Na počátku okupace Ukrajiny se západní státy stavěly proti dodávkám těžkých zbraní. V posledních týdnech války však svůj postoj výrazně přehodnotily. Na Ukrajinu tak proudí velké množství stále těžších zbraňových systémů, protileteckých a protilodních zbraní, raketometů, tanků a další těžké vojenské techniky. V rukou ukrajinské armády už také nejspíš operují děsivé americké raketomety M270 MLRS a M142 HIMARS, které likvidují ruské cíle na obrovskou vzdálenost.

Postrach nepřítele

Americké raketomety M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) patří mezi nejničivější pozemní vojenskou techniku v rukou NATO. Tyto raketomety v různých provedeních dokáží pálit na nepřítele různé druhy náloží, ať už jednotlivě nebo v salvách, a způsobují drtivé škody. Na Ukrajině podle dostupných zpráv operují nejspíše těžké pásové raketomety M270 MLRS a lehčí kolová verze M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System).

Tyto zbraňové systémy se začaly vyrábět počátkem 80.let minulého století. M270 MLRS dokáže najednou nabít až 12 raket různého druhu včetně kazetové munice. Osvědčil se už během války v Perském zálivu v roce 1991 kde nepříteli působil obrovské škody.

Univerzální raketomet

Raketomet M270 MLRS i M142 HIMARS jsou navrženy tak, aby dokázaly odpalovat hned několik typů raket. Mohou tak odpalovat neřízené rakety na vzdálenost až 45 km, vysoce přesné rakety M30 a M31 na vzdálenost až 70 km a především balistické taktické rakety (ATACMS) na vzdálenost až 300 km. Některé hlavice raket pak mohou být tvořeny takzvanou kazetovou municí, která se nad cílem rozletí na mnoho malých výbušných fragmentů. Tento typ munice byl ruskou armádou opakovaně používán v obydlených oblastech, což je zakázáno. Dále čtěte: (Starý sovětský systém S-300: Jak funguje a proč je tato protiletecká zbraň tak nebezpečná).

Zdroj: Defense Expres, Army-technology.

Témata: raketomet, USA, válka, zbraň
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu