Utajovaný americký dron Phoenix Ghost bude operovat na Ukrajině. Informací o něm je velmi málo

Vojenství 04. května 2022 | 09:30 — Lukáš Bauer
Ukrajinská armáda již brzo dostane dostane do rukou nové americké zbraně, mezi kterými bude také dosud utajovaný autonomní dron Phoenix Ghost. O těchto bezpilotních letounech je toho známo jen velice málo, ale předpokládá se, že jsou navrženy jak k útokům, tak k poskytování strategických informací.
Další 1 fotografie v galerii
Nové americké drony budou operovat v rukách ukrajinské armády / US Air Force

Americký bezpilotní letoun Phoenix Ghost byl dlouho utajovanou zbraní, o které se toho příliš mnoho neví. Není ani zcela jasné, jaké je primární zaměření těchto dronů, zda jsou útočné, nebo špionážní. Experti ale předpokládají, že jsou navrženy tak, aby mohly plnit oba typy misí.

Spojené státy posílají celkem 121 bezpilotních letounů Phoenix Ghost ukrajinské armádě, která je pak využije k bojům proti ruským jednotkám na východě a jihu země. Přeskupené ruské síly se tam nacházejí na poměrně odkrytém a otevřeném území, což je pro tento typ dronů ideální příležitost.

Utajovaná zbraň

Tyto drony jsou opředeny mýty, protože ani samotný výrobce - kalifornská společnost Aevex Aerospace, ani představitelé US Air Force novinku nechtěli komentovat. Uvedli jedině to, že vývoj této zbraně probíhal už před zahájením ruské invaze. Experti ale předpokládají, že Ukrajina byla do vývoje zapojena a nový dron je tak ušitý namíru válce na ukrajinském území.

Spekuluje se, že podobně jako už u dříve dodaných dronů Switchblade, bude i Phoenix Ghost sebevražedný. To znamená, že po zaměření svého cíle se vrhne střemhlavě k zemi a cíl zničí. Dron bude určitě schopen podávat i zpravodajské informace, ale jeho primárním zaměřením bude ničení ruské vojenské techniky.

Levný ale učinný

Konkrétní velikost, tvar, užitečné zatížení a nebo další vlastnosti dronu nebyly zveřejněny. Dron bude jistě schopen vertikálního vzletu a ve vzduchu by měl vydržet až šest hodin. Bude vybaven infračervenými senzory, které mu umožní bez problému operovat i v nočních hodinách. Phoenix Ghost bude v mnoha směrech výkonnější a ničivější zbraní než drony Switchblade, jeho velkou výhodou má být však velmi příznivá pořizovací cena. Dále čtěte: (Podivný sovětský tank s nízkou věží a krátkým kanónem. Nepodařený projekt měl přinést na frontu zkázu).

Zdroj: Military, Popsci

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu