Člověk zamořil, nejen radioaktivitou, už mnoho míst na Zemi. Vrátit život jim mohou zvláštní rostliny z Austrálie

Věda a technika 11. května 2022 | 09:07 — Lukáš Bauer
Když v nějaké oblasti dojde k závažné ekologické katastrofě, běžným postupem bývá evakuace obyvatel a izolace celého místa. Příkladem mohou být oblasti zamořené radioaktivitou, které se stávají neobyvatelné na desítky až stovky let. Unikátní vlastnosti exotických rostlin, mohou však těmto oblastem vrátit život.
Další 1 fotografie v galerii
Opouštěná města v oblastech které byly zamořeny / Pixabay

Zvláštní genetické vlastnosti exotických rostlin, které se vyskytují v Austrálii, by mohly v budoucnu pomoci s obnovou oblastí, které se staly místem ekologické havárie. Biotechnologii zvanou fytoremediace vědci objevili už před několika lety kdy pro výzkum použili původní australské druhy rostlin, a to zejména proto, že dokáží prosperovat ve velice těžkých podmínkách s extrémními suchy a chudou půdou.

Vlastnosti některých rostlin, které hrály důležitou roli v obnově půdy, byly velmi dobře zdokumentovány také v minulosti, například po havárii v ukrajinském Černobylu.Tehdejší výzkum prokázal, že velmi odolné slunečnice jsou schopny nasáknout radionuklidy známé také jako radioaktivní izotopy. Rostlina indické hořčice zase velmi dobře vstřebává těžké kovy.

Nejsilnější rostliny na Zemi

Během nedávného výzkumu však vědci zjistili, že právě australské rostliny patří geneticky k nejsilnější flóře na Zemi a mohly by být využity jako přírodní řešení ekologických havárií. Pokud by se mu povedlo tyto rostliny geneticky přizpůsobit pro život i v jiných oblastech, mohly by představovat globální nástroj pro revitalizaci.

Efektivní řešení ekologických katastrof

Efektivita takového řešení by mohla být srovnatelná s odebíráním a odvozem kontaminované půdy pomocí těžké techniky, přičemž náklady by byly nesrovnatelně nižší. V některých zemích se fytoremediace hojně využívá a vykazuje skvělé výsledky, například v bývalých skladištích chemického odpadu nebo armádních stanovištích. Díky těmto unikátním technologiím by se tak mohla dříve neobyvatelná místa stát znovu obydlenými oblastmi. Dále čtěte: (Dánští biologové přišli s unikátní technikou jak celoročně pěstovat oblíbenou pochoutku v podobě smržů).

Zdroj: Sciencealert, Ibitimes.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu