Uskladněná sovětská technika míří na Ukrajinu. Jak může stařičký tank T-62 obstát v moderním konfliktu

Vojenství 29. května 2022 | 14:43 — Lukáš Bauer
V uplynulém týdnu se v médiích objevily snímky ruských vlaků mířících na Ukrajinu, které jsou naloženy sovětskými tanky T-62. Tyto vyřazené lehké tanky mělo rusko desítky let uskladněno a není vyloučené, že se mezi nimi nachází i kusy, které se podílely na obsazení Československa v roce 1968. Vzhledem k stáří tanků a jejich výzbroji se experti shodují, že můžou představovat spíše potravu pro ukrajinskou obranu, než efektivní invazní prostředek.
Další 1 fotografie v galerii
Tanky T-62 jsou dávno vyřazenou sovětskou technikou / Depositphotos

V souvislosti s vysokými ztrátami Ruska v rámci invaze na ukrajinu se generálové rozhodli nasadit do bojů i dávno vysloužilé tanky T-62, které měli desítky let uskladněné v armádních skladech. Tento zastaralý typ sovětského tanku se účastnil také vpádu do Československa v roce 1968 a je proto možné, že ve skladech mohou být přímo kusy, které na území Československa operovaly.

Experti se však shodují, že nasazení této vojenské techniky do moderního konfliktu, může mít jediný cíl - zaměstnat ukrajinskou obranu, která už zničila více než tisíc ruských moderních tanků. Lidské ztráty v Rusku nikdy nebyly příliš brány v zřetel a je jasné, že tyto tanky budou především krmivem pro ukrajinskou obranu.

Stará sovětská výroba

Tank T-62 jehož výroba byla ukončena v 80. letech minulého století totiž potřebuje ke svému provozu nejméně čtyřčlennou posádku. Jeho věž totiž není automatizována a kanón je nabíjen ručně. Díky tomu budou při zničení takového tanku, který je navíc vybaven jen lehkým pancířem, lidské ztráty mnohem vyšší než u moderních tanků.

Ruský tank T-62 byl vůbec poprvé představen počátkem 60. let jako odpověď na britské a americké tanky. Vznikl jako modernizace staršího T-55 kdy byl vybaven větším hlavním kanónem ráže 15 mm, výkonnějším motorem a silnějším pancířem. Proti moderním protitankovým zbraním je však tento tank naprosto bezbranný. Jakýkoliv zásah protitankovou municí ho buď zcela zničí, nebo vyřadí z provozu.

Návnada pro ukrajinskou obranu

Sověti vyrobili nejméně 20 tisíc těchto tanků, které se účastnily mnoha konfliktů včetně vpádu do Československa, nebo invaze do Afghánistánu v 80. letech. V roce 2008 ho rusové použili také během ruské agrese proti Gruzii. Experti se však shodují, že nasazení tanků T-62 nemůže vyřešit ruský problém s dodávkou modeních tanků do konfliktu na Ukrajině. Může ale výrazně zaměstnat ukrajinskou obranu. V neposlední řadě je totiž množství techniky výrazným faktorem, který rozhoduje o průběhu konfliktu. Dále čtěte: (Americké satelity zachytily dosud neznámý vojenský objekt. Nejspíš se jedná o čínskou raketovou ponorku).

Zdroj: Evening Standard, The Drive

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu