Rusko chce ovládnout německou rentgenovou observatoř. Hrozí zničení celého zařízení

Věda a technika 08. června 2022 | 13:54 — Lukáš Bauer
Teleskop Spektrum-Röntgen-Gamma vypuštěný v roce 2019 za pomoci rakety Proton představuje nejvýznamnější vesmírnou misi Ruské federace od rozpadu Sovětského svazu. Tento rusko-německý projekt se však ocitl v problémech po ruském vpádu na Ukrajinu. Rusko se ale rozhodlo v provozu satelitu pokračovat i bez souhlasu Německa.
Další 1 fotografie v galerii
Rusko-německý satelit má pozorovat černé díry / German Aerospace Center / volný zdroj

Sonda Spektr-RG o hmotnosti 1,2 tuny, která se nachází asi 1,5 milionu km od Země na oběžné, je velmi pokročilá rentgenová observatoř určená k detekci a mapování kup galaxií a supermasivních černých děr. Koncept kosmické lodi vznikl v éře Sovětského svazu, ale jako mnoho velkých vesmírných projektů byl po rozpadu SSSR pozastaven v důsledku nedostatku finančních prostředků.

Rusko-německá spolupráce

Později projekt převzala ruská vesmírná agentura Roskosmos, která se spojila s německou DLR a celý projekt se dal do pohybu. Obě strany se dohodly, že Rusko postaví kosmickou loď Spektr-RG, zatímco německý Institut Maxe Plancka pro mimozemskou fyziku ji navrhne a vybaví klíčovým zařízením eROSITA.

Vpád na Ukrajinu

Celý projekt byl navržen na sedm let intenzivního průzkumu vesmíru a všechno šlo podle plánu až do ruské invaze na Ukrajinu začátkem tohoto roku. V rámci reakce Západu na tuto agresi Německo učinilo krok k zastavení spolupráce s Ruskem na misi observatoře Spektr-RG. V té době eROSITA dokončila čtyři z osmi celooblohových průzkumů a byla uvedena do nouzového režimu.

Šéf Roskosmosu, Dmitrij Rogozin, se ale nyní nechal slyšet, že je čas zařízení eROSITA znovu uvést do provozu. Rogozin sdělil, že dal svým lidem pokyny pro obnovení provozu německé observatoře, tak aby opět spolupracoval s ruskou částí sondy. Němečtí představitelé uvedli, že restartování vědeckého přístroje bez jejich spolupráce by mohlo způsobit vážné poškození celého zařízení,

Rusko se izoluje

Od pádu Sovětského svazu Rusko neustále snižuje svůj rozpočet na nové vesmírné mise. Prakticky veškeré jeho novodobé vesmírné úsilí vyplynulo ze spolupráce se západními partnery, včetně Mezinárodní vesmírné stanice. Pálením těchto mostů mezi západními partnery se tak Rusko stále více dostává do izolace i na poli vesmírné spolupráce. Dále čtěte: (Americká DARPA přišla s plány šíleného stroje. Obří monstrum bude létat několik metrů nad mořem).

Zdroj: Arstechnica, DW

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu