Vědci vytvořili hluboký vrt do Antarktického ledu. Narazili přitom na obrovskou dutinu plnou života

Věda a technika 10. června 2022 | 07:51 — Lukáš Bauer
Skupina vědců z Nového Zélandu zkoumala šelfový ledovec v Antarktidě a objevila hluboko pod ledem prostor, který vyhloubila v minulosti řeka. Na místě. které se nachází více než půl kilometru pod ledem navíc objevili různé formy prosperujícího života.
Další 1 fotografie v galerii
Hluboko pod ledovým příkrovem vědci objevili celý ekosystém / Depositphotos

Při průzkumu šelfového ledovce v Antarktidě narazila skupina novozélandských vědců z univerzit ve Wellingtonu, Aucklandu a Otagu a také z Národního institutu pro vodu a atmosféru (NIWA), na velkou ledovou síň, v níž objevili velké množství živých organizmů. Tento prostor, který se nachází asi půl kilometru pod ledem, vytvořila řeka protékající pod ledovcem. Unikátní ekosystém vědce překvapil svou rozmanitostí.

Vědci se výzkumem šelfového ledovce zabývají proto, že tání ledových příkrovů, může zásadním způsobem ovlivnit život na Novém Zélandu. Tamní vláda proto investuje značné sumy do těchto výzkumů.

Unikátní šelfový ledovec

Antarktický šelfový ledovec je obří plovoucí kus ledu, který se vytváří na místech, kde konotinentální ledovec stéká do moře. Tento typ ledovce se nachází pouze v Antarktidě, Grónsku, Kanadě a v ruské arktidě. Šelfový ledovec může dosahovat toušťky až jednoho kilometru.

Výzkumníci v rámci bádání vytvořili hluboký vrt, kterým se dostali až na samé dno kde se nachází řeka, která odvádí vodu z ledovce do oceánu. K překvapení vědců jejich kamera zachytila množství různých druhů korýšů. Vědcům se tak potvrdily jejich původní předpoklady, že se na místě nachází významný ekosystém.

Tisíce let pod ledem

Vědci mají nyní v plánu katalogizovat poznatky o druzích, na které tam narazili, a pokusí se vytvořit ekologickou mapu této přírodní katedrály. To znamená, že popíší všechny vazby mezi druhy, a zkusí tak pochopit zákony tohoto izolovaného světa. Pod ledem Antarktidy se také nachází celá řada jezer, která jsou tisíce let odříznutá od světa. Pro vědce se tedy jedná o velice významnou lokalitu, která jim může poskytnout cenné informace o vývoji života na naší planetě. Dále čtěte: (Kalifornie se propadá pod svou vlastní vahou. Na vině je několik faktorů).

Zdroj: The Guardian

Témata: vrt, hlubina, led, Antarktida
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu