Americká flotila duchů. Robotické ponorky představují pro nepřítele smrtelnou hrozbu

Věda a technika 14. června 2022 | 07:50 — Lukáš Bauer
Americké námořnictvo dostává do výzbroje celkem pět nových ponorek Orca, které budou vybaveny nejrůznějším zbraňovým arsenálem. Tato flotila duchů podle USA představuje pro nepřítele velmi nepříjemné překvapení. Ponorky jsou určeny pro využití v ranných fázích námořních ozbrojených konfliktů.
Další 1 fotografie v galerii
Nové ponorky Orca navrhla a vyrobila společnost Boeing / Boeing

Do výzbroje amerického námořnictva nově přibyla takzvaná flotila duchů, jak se přezdívá flotile autonomních bezpilotních ponorek Orca. Americké námořnictvo chce tento typ velkých bezpilotních ponorek využívat pro speciální operace v ranných fázích ozbrojených konfliktů, převážně k eliminaci nepřátelských plavidel pomocí podmořských min.

Tato velká bezpilotní podmořská plavidla (XLUUV) třídy Orca se vyznačují velkým nákladovým prostorem, který může nést celou řadu výzbroje. Ponorky tak mohou sloužit například jako podpora námořnictva, nebo mohou být využity pro nebezpečné mise, kam se nehodí posílat plavidla s lidskou posádkou.

Nová třída bezpilotních ponorek

Kancelář amerického námořnictva Unmanned Maritime Systems, oznámila zařazení pěti nových plavidel 15. května na mezinárodním sympoziu minových technologií Mine Warfare Association. Ponorky Orca, které se vyznačují dlouhým nákladovým prostorem, budou sloužit k doručování min na podmořské bojiště, stejně jako k doručování dalšího nespecifikovaného nákladu.

Orca je malá diesel-elektrická ponorka o váze osmdesáti tun. Tato flotila se stává prvními nejadernými ponorkami, které námořnictvo zakoupilo za více než 60 let. Jedná se tak o větší verzi prototypu s názvem Echo Voyager, který váží 50 tun a má dosah přibližně 6 500 námořních mil. Obě plavidla pochází z dílen americké společnosti Boeing.

Nový zbraňový systém

Ponorky Orca by také mohly nést novou minu Hammerhead, která vychází z lehkého protiponorkového torpéda Mk.-54 a je zaměřena na eliminaci nepřátelských ponorek. Tyto bezpilotní ponorky by se tak mohly stát důležitým prostředkem ve strategických námořních misích, protože mohou nepozorovaně vplout k nepřátelským plavidlům a zneškodnit je. Dále čtěte: (Rusko chce ovládnout německou rentgenovou observatoř. Hrozí zničení celého zařízení).

Zdroj: Popular Mechanics

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu