NASA zažila těžké chvíle. Spojení s klíčovou sondou se jí však podařilo nakonec obnovit

Věda a technika 10. července 2022 | 09:09 — Lukáš Bauer
Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve středu informoval, že se mu po dlouhém úsilí podařilo obnovit spojení s důležitou sondou, která je jakýmsi předskokanem americké brány do vesmíru. Nanosatelit je v současné době na cestě k Měsíci.
Další 1 fotografie v galerii
Americká sonda před několika dny ztratila spojení se Zemí / NASA

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve středu večer informoval, že se mu podařilo obnovit komunikační spojení se sondou CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment), která se nyní nachází na cestě k Měsíci. Spojení se sondou se přerušilo před několika dny a inženýři NASA tak měli plné ruce práce, aby se jim ho povedlo znovu obnovit.

Malou nanodružici vynesla na oběžnou dráhu kolem Země raketa Electron, která odstartovala z kosmodromu na Novém Zélandu 28. června. Na svou cestu k Měsíci se sonda vydala 4. července poté, co se odpojila od nosného modulu Photon. Krátce poté však pozemní středisko se sondou ztratilo kontakt.

„Díky práci odvedené za poslední den si je tým velmi jistý tím, že problém byl odstraněn a díky změnám v konfiguraci a provozu k jeho opakování již nedojde,“ cituje web SpaceNews.com společnost Advanced Space, která satelit ve spolupráci s NASA provozuje.

Kategorie CubeSat

CAPSTONE patří do kategorie CubeSat. Tyto drobné satelity mají tvar kostky s hranou dlouhou 10 centimetrů a jsou označovány jako specifikace 1U. Sonda americké NASA je však mnohem větší a patří do specifikace 12U, tedy její strana má dvanácti násobek délky nejmenších CubeSatů.

Malá ale důležitá sonda

Sonda by měla dosáhnout svého cíle, tedy oběžné dráhy Měsíce v polovině listopadu. Její primární úlohou bude vyzkoušet v praxi dosud netestovanou oběžnou dráhu kolem Měsíce okolo jeho pólů. Právě v této oblasti chce totiž NASA později vytvořit měsíční bázi Lunar Gateway, která bude základním stavebním kamenem pro průzkum hlubokého vesmíru. Sonda bude mimo jiné také testovat nezávislý navigační systém. Sonda bude svou polohu reportovat sondě NASA Lunar Reconnaissance Orbiter, která létá kolem Měsíce již od roku 2009. Dále čtěte: (Sonda Mars Express bude po dvaceti letech aktualizována. Pohání ji stařičký procesor Pentium 90 a Windows 98).

Zdroj: Techcrunch, NPR

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Majitele kryptoměn v Česku tvoří ze dvou třetin mileniálové a generace Z

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře