Obraz od van Gogha ukrýval nečekané tajemství. Experti díky rentgenové technologii odhalili malířův autoportrét na druhé straně obrazu

Věda a technika 18. července 2022 | 13:35 — Lukáš Bauer
Skotská národní galerie v Edinburgu odhalila dosud neznámý autoportrét Vincenta van Gogha. Jeho portrét se ukrýval na zadní straně známého obrazu rolnické ženy, kde byl přikrytý vrstvou lepidla a papírového kartonu. Jedná se o zcela ojedinělý objev díla tohoto nizozemského mistra.
Další 2 fotografie v galerii
Autoportrét van Gogha se ukrýval pod vrstvou kartonu / National galeries of Scotland

Díky rentgenové technologii se expertům ze Skotské národní galerie podařilo objevit dosud neznámý autoportrét nizozemského mistra Vincenta van Gogha. Jeho autoportrét byl ukrytý na zadní straně portrétu rolnické ženy pod vrstvou lepidla a pásu kartonu

Pracovníci galerie na tento portrét narazili náhodou, když dílo zkoumali rentgenem před výstavou. Podle jejich slov byli v šoku, když se jim na rentgenovém snímku zjevil obličej samotného mistra.

„Když jsme ten rentgenový snímek viděli poprvé, byl to strhující zážitek,“ uvedla vrchní restaurátorka Lesley Stevensonová.

Malíři šetřili peníze

Že nizozemští malíři často používali svá plátna opakovaně je známá věc, přesto je však tento objev velkým překvapením. Mistři to praktikovali zejména proto, aby ušetřili peníze, proto často své dílo otočili a pracovali pak na druhé straně.

Autoportrét van Ghoga na druhé straně obrazu byl s největší pravděpodobností zakrytý kartonem na počátku 20. století. Obraz rolnické ženy byl pro tehdejší vystavovatele pravděpodobně atraktivnější a tak jeho autoportrét před výstavou zakryli.

Náročná obnova

Tento obraz vystřídal již mnoho majitelů. V roce 1923 jej dostala Evelyn St. Croix Flemingová a v roce 1951 se dílo dostalo do Skotska. Experti uvádějí, že autoportrét by mohl být obnoven, ale vyžadovalo by to obrovské úsilí restaurátorů, kteří by museli odstranit vrstvu lepidla a papírového kartonu. Návštěvníci výstavy si tak budou moci prohlédnout zatím alespoň rentgenový snímek jeho autoportrétu. Dále čtěte: (Badatelé objevili v hloubce sedmi kilometrů vrak ztraceného amerického torpédoborce).

Zdroj: The Guardian, NPR.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...