Na Slovensku dopadl vzácný meteoroid. Hledají ho vědci i nadšenci s moderní technikou

Věda a technika 05. srpna 2022 | 07:11 — Lukáš Bauer
Na Slovensku, poblíž Bratislavy, dopadl podle vědeckých výpočtů vzácný meteorit, po kterém již pátrají desítky vědců, nadšenců i sběratelů. Přesná dráha letu však zveřejněna nebyla, přestože je známo, že úlomky dopadly do okolí města Senec. Meteorit dostane název podle jména svého nálezce.
Další 1 fotografie v galerii
Na slovensk dopadl vzácný meteorit / Depositphotos

Vědci popsali dráhu letu meteoroidu, který podle výpočtů dopadl u slovenského města Senec, jež se nachází přibližně pětadvacet kilometrů od Bratislavy. Do okolí místa dopadu tohoto vesmírného objektu se sjíždějí vědci, nadšenci i sběratelé nejen ze Slovenska. Slovenské úřady již oznámily, že meteorit ponese jméno podle svého nálezce.

Hledači meteoritů často používají moderní pomůcky, které jsou pro archeologické účely zakázané, nikoliv však pro hledání vesmírných objektů, jež dopadly na Zemi.

Sběratelé meteoritů

Například sběratel meteoritů Henrich Schiller má dnes ve své sbírce přes čtyřicet meteoritů a nabízí je k zapůjčení kolegům a nejrůznějším výzkumným institucím. Většinu z těchto kousků zakoupil přes internet v aukcích. Nyní však pátrá po těch nejcennějších, a to jsou pro sběratele vždy ty meteority, které sami najdou. Najít meteorit je totiž obrovským štěstím a úspěchem.

Nejlepší šance, jak najít meteorit, je, pokud dopadne v noci. Žhnoucí těleso lze totiž poměrně dobře sledovat, a tak i nejlépe odhadnout místo jeho dopadu. Mezi nejvzácnější se řadí takzvaný kostarický meteorit, který váží až půl kilogramu a nese s sebou cenné informace o životě ve vesmíru. Velkou většinu meteoritů totiž tvoří takzvané chodrity, což jsou silně magnetické meteority s vysokou příměsí železa a niklu, které se v přírodě v podstatě nevyskytují.

Úspěch je nejistý

Části slovenského meteoritu mohou být takřka kdekoliv a pátrání po nich zatím nepřineslo výsledek. Často však taková pátrání končí neúspěchem, protože meteoroidy mohou spadnou do vodních ploch nebo nedostupných oblastí. Dále čtěte: (Čínská raketa se zřítila na Zemi. Dostala se mimo kontrolu operátorů).

Zdroj: Česká Televize, iMeteo

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu