Poblíž Austrálie dopadl vzácný mezihvězdný objekt. Vědci identifikovali místo dopadu a spustí pátrání na moři

Věda a technika 06. srpna 2022 | 17:22 — Lukáš Bauer
V roce 2014 se do oceánu poblíž Papuy Nové Guineje zřídil vesmírný objekt. Tehdejší data naznačovala, že by se mohlo jednat o vzácný mezihvězdný objekt. Pokud by se tato teorie potvrdila, jednalo by se o třetí mezihvězdný objekt, který vědci pozorovali, a proto se rozhodli prohledat předpokládané místo dopadu.
Další 1 fotografie v galerii
Vzácný mezihvězdný objekt se možná nachází na dně moře / Depositphotos

Vědci předpokládají, že mezihvězdný objekt s označením CNEOS 2014-01-08 měřil asi půl metru na šířku a na jeho potenciálně mezihvězdný původ poprvé upozornil tehdejší postgraduální student Amir Siraj a profesor Harvardu Avi Loebe. Na tuto teorii je přivedla data trajektorie objektu spolu s neobvykle vysokou heliocentrickou rychlostí objektu. Jinými slovy, objekt se pohyboval rychlostí, která naznačuje, že nebyl vázán sluneční gravitací.

Přesto má jejich tvrzení nedostatky, protože data použitá k měření dopadu objektu na Zem pocházela ze špionážního satelitu amerického ministerstva obrany určeného k monitorování pozemských vojenských aktivit. Americké úřady však nikdy neposkytly kompletní a přesná data z důvodu jejich utajení.

Sporný původ objektu

Bez těchto podrobností velká část vědecké komunity pochopitelně zůstává neochotná oficiálně klasifikovat CNEOS 2014-01-08 jako mezihvězdný objekt. Práce Siraje a Loebea proto zůstává nepublikovaná a dosud neprošla recenzním řízením. Jejich tvrzení však bylo podpořeno v dubnu 2022, kdy hlavní vědec Velitelství vesmírných operací Spojených států, Joel Mozer, přezkoumal dotyčná utajovaná data a potvrdil, že odhad rychlosti hlášený NASA je dostatečně přesný, aby naznačoval mezihvězdnou trajektorii.

Nesporná hodnota pro vědce

Velká část meteoritu během sestupu do zemské atmosféry shořela a pravděpodobně by po ní zůstaly jen úlomky rozptýlené po dně oceánu. Díky poměrně přesným datům by se však hledání omezilo na přijatelných 10 kilometrů čtverečních. Vědci proto zvažují, zda zahájit pátrací akci s cílem najít tuto vzácnou vesmírnou skálu, která by mohla mít pro výzkum nevyčíslitelnou hodnotu. Dále čtěte: (Na Slovensku dopadl vzácný meteoroid. Hledají ho vědci i nadšenci s moderní technikou).

Zdroj: Sciencealert, Universetoday

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...