Výročí největšího masakru v dějinách. Bitva o Stalingrad začala před osmdesáti lety

Vojenství 26. srpna 2022 | 13:53 — Lukáš Bauer
Včera tomu bylo přesně osmdesát let od chvíle, kdy dal Adolf Hitler rozkaz k zahájení útoku wehrmachtu na Stalingrad. Tento osudový okamžik byl začátkem téměř půl roku trvající bitvy, během které zemřely více než dva miliony vojáků.
Další 1 fotografie v galerii
Bitva u Stalingradu si vyžádala miliony mrtvých / Wikimedia Commons / Bundesarchiv, Bild 183-P0613-308

Před osmdesáti lety německý wehrmacht zahájil na rozkaz vůdce třetí říše Adolfa Hitlera ofenzívu na sovětský Stalingrad. Tato krvavá, téměř půl roku trvající bitva, vstoupila do dějin nejen tím, že znamenala zkázu nacistického Německa, ale také počtem padlých vojáků. Těch v nelítostných podmínkách zemřely dva miliony.

Konec třetí říše

Dobytí Stalingradu mělo být součástí rozsáhlé německé ofenzivy na východní frontě, která začala už na jaře 1942. Primárním cílem wehrmachtu bylo odstřižení cest, kterými přes Perský záliv proudila vojenská pomoc spojeneckých zemí. Německá armáda nejprve obsadila povodí řeky Don a postupovala ke Stalingradu na řece Volze.

Právě u Stalingradu se však dosud hladký průchod německých vojsk skončil. Sověti shromáždili obrovské množství vojenských záloh a podařilo se jim prolomit vojenská uskupení Rumunů, Maďarů a Italů, kteří se spolu s wehrmachtem snažili obsadit trosky Stalingradu. Již koncem listopadu se Sovětům podařilo obklíčit německou 6. armádu. Do bojů o Stalingrad byli zapojeni i čeští vojáci a to na obou stranách fronty.

Obrovské ztráty nejen na životech

Německá armáda ztratila od srpna 1942 do února 1943 přes 900 000 vojáků, kteří byli raněni, zabiti, nebo zajati. Sovětské ztráty dosahovaly téměř 1,2 milionu lidí. Zatímco Němci přišli o zhruba 1500 tanků a 500 letadel, na sovětské straně dosáhly ztráty přes 4300 tanků a téměř 3000 letadel. Bitva o Stalingrad skončila německou kapitulací 2. února 1943 a stala se předzvěstí definitivní porážky Německa. Dále čtěte: (V Srbsku klesající hladina Dunaje odhalila vraky desítek nacistických lodí. Evropská sucha také odkryla dávno ztracené památky).

Zdroj: iRozhlas

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu