Asistenční režimy řidičům pomáhají, některé jsou od letošního roku v autech povinně

Auto 01. září 2022 | 11:02 — Marek Pokorný
Asistenční režimy zná dobře dnes již každý řidič, některé jsou skutečnými pomocníky, nad jinými trochu ohrnujeme nos. Jsou ovšem funkce, jako třeba režim nočního vidění v modelu Peugeot 508, které by měly být k dispozici v každém moderním autě.
Asistenční režimy významně zvyšují bezpečnost jízdy / Peugeot

Podle nařízení Evropské komise musí být nově homologované vozy od května 2022 vybaveny základní sadou asistenčních režimů, přičemž na některé z nich jsme ovšem již dávno zvyklí.

Patří mezi ně například inteligentní omezovače rychlosti (jež nejen varují, ale mohou také omezit výkon motoru, nebo dokonce začít aktivně brzdit), přípravu na zabudování alkohol testeru, dále signalizace upozorňující na ospalost řidiče nebo třeba upozornění vnitřním kamerovým systémem na chodce nacházejícího se těsně za autem. V tomto výčtu nesmí chybět ani známý asistent jízdy v pruzích.

Pro většinu automobilek to nebude prakticky žádný problém, protože většina novinek má často velmi širokou sadu asistenčních funkcí. Když jsme testovali jedno z nejpovedenějších aut své kategorie, Peugeot 508, tak nás zaujala především jedna bezpečnostní funkce - režim nočního vidění. 

Ten totiž u tohoto modelu funguje skutečně bezchybně a aktivně zabraňuje možné srážce nejenom s chodci, ale i se zvířaty, jež v noci mohou pobíhat kolem silnice. Model Peugeot 508 je totiž vybaven infračervenou kamerou, která sleduje osoby a zvířata v reálném provozu až cca 20 metrů před vozem. Celá situace před vozem se detailně promítá na přístrojové desce, takže postavu případného chodce dobře vidíte, navíc je zvýrazněn červeným obdélníčkem a také výstražným trojúhelníkem se zvukovou výstrahou.

I v této kategorii vyšší střední třídy má málokterý model takto dobře fungující systém nočního vidění jako má pětsetosmička. Navíc je tento model vybaven ještě inovovaným adaptivním tempomatem, který díky funkci Stop & Go umožňuje automaticky udržovat rychlost vozu na nastavené hodnotě a automaticky přizpůsobovat jeho vzdálenost od vpředu jedoucího vozidla, a to dokonce až do úplného zastavení. Pokud za daným vozem stojíte jen krátkou dobu, systém aktivuje samostatně opětovné rozjetí, a to aniž byste museli sešlápnout pedál.

Další zajímavou funkcí, kterou už najdete v řadě aut, je automatické nouzové brzdění s varováním před srážkou nebo systém rozpoznávání dopravního značení s doporučenou rychlostí. I tyto funkce fungovaly v Peugeotu 508 zcela bezchybně.

Přes všechny technologické vymoženosti doby má ovšem největší podíl na bezpečné jízdě sám řidič, na to bychom zejména na českých silnicích neměli zapomínat. 

Zdroj: Autorský článek

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu