Vědci rozluštili starou záhadu Saturnových prstenců. Vysvětlením je dávno ztracený měsíc

Věda a technika 19. září 2022 | 07:50 — Lukáš Bauer
Celá desetiletí jsou vědci fascinováni planetou Saturn, a především pak jeho prstencem. Jak přesně tyto záhadné prstence kolem planety vznikly, je dlouhou dobu předmětem spekulací. Až nyní možná vědci přicházejí s vysvětlením. Podle jejich výzkumu je za jejich vznikem dávno ztracený měsíc.
Další 1 fotografie v galerii
Saturn má prstence tvořené prachem a plynem / Depositphotos

Saturn je jednou z nejúžasnějších planet v naší sluneční soustavě. Díky svým krásným prstencům se odlišuje téměř od všech ostatních planet, které se ve Sluneční soustavě nacházejí. Tato krása a tyto prsteny se astronomům dlouho zdály téměř mystické, a to právě proto, že se jejich vznik nikdy nepodařilo vysvětlit. Až nyní vědci přicházejí s něčím, co by mohlo tuto dekády trvající záhadu konečně objasnit.

Do dnešního dne vědci potvrdili 82 měsíců, které Saturn obíhají – toto číslo ale nemusí být konečné. Vědci se však domnívají, že dříve jich bylo nejméně 83 a právě tento dávno ztracený měsíc může být podle nejnovějšího výzkumu vysvětlením k původu prstenců kolem této záhadné planety.

Dřívější výzkumy této velkolepé planety ukázaly, že Saturnovy prstence jsou staré jen asi 100 milionů let, tedy mnohem mladší než planeta samotná. I když to může být předmětem mnoha spekulací a neshod mezi vědci, nová studie publikovaná v časopise Science naznačuje, že stáří těchto prstenců by mohlo souviset s událostí, která se v blízkosti Saturnu odehrála přibližně před 160 miliony lety.

Rozmetán na kusy
V této době totiž Saturn obíhalo minimálně o jeden měsíc více než dnes. Tento 83. měsíc se stal nestabilním a jeho oběžná dráha se vychýlila příliš blízko Saturnu. Právě tato událost se stala tomuto měsíci osudnou, a byl doslova rozmetán na kusy. Zatímco plynný obr pohltil velkou část měsíční hmoty a materiálu, malé procento z něj s největší pravděpodobností zůstalo ve vesmírném prostoru, a stal se z něj základ Saturnových prstenců.

K výzkumu této možnosti vědci použili počítačové modelování na základě dat měření shromážděných v roce 2017 sondou Cassini. Mise Cassini NASA právě dokončila 13letý průzkum Saturnu a jeho měsíců a shromáždila obrovské množství informací nejen o Saturnu samotném, ale také o jeho měsících. Pravdou však zůstává, že se jedná o další z mnoha možných vysvětlení vzniku těchto prstenců.

Zvláštní náklon planety
Vědci se domnívají, že teorie ztraceného měsíce není jen možností původu Saturnových prstenců. Mohla by být také vysvětlením dalších dvou záhadných rysů: Saturn je totiž známý svým neobvyklým sklonem a podivnou oběžnou dráhou, kterou nyní následuje Titan, jeden ze Saturnových měsíců. Dříve se vědci domnívali, že za její naklonění může sousední planeta Uran.

Ztráta tohoto měsíce, který vědci pojmenovali Chrysalis, však mohla způsobit, že se Saturn vychýlil do své současné osy. Není jasné, zda je tato dávno ztracená měsíční teorie skutečným původem Saturnových prstenců. Přesto je to zajímavá hypotéza a možná více výzkumů a pozorování by mohlo pomoci poskytnout více důkazů, které by ji potvrdily, nebo vyvrátily. Dále čtěte: Vědci napodobili vesmírnou reakci. Dokázali pomocí unikátní laserové technologie přeměnit plasty na miniaturní diamanty.

Zdroj: bgr.com

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu