Robot zaznamenal na Marsu zvláštní otřesy. Vytváří je nejspíše nárazy meteoritů

Věda a technika 23. září 2022 | 07:08 — Lukáš Bauer
Přístroj určený k detekci seismické aktivity na Marsu odhalil množství otřesů, které jsou znatelné na povrchu planety. Vědci následně zjistili, že je mají nejspíše na svědomí dopadající meteority. Objevili totiž čerstvé krátery, které byly na povrchu Marsu padajícími meteority vytvořeny.
Další 1 fotografie v galerii
Marsovský povrch se otřásá vlivem dopadu meteoritů / Pixabay

Marsovský robot, který je určený k detekci a analýze seismických vln, nedávno zaznamenal zvláštní otřesy rudé planety. Vědci později zjistili, že tyto slabé otřesy jsou způsobeny dopadem meteoroidů na povrch Marsu. Ke spojení otřesů s meteoroidy došlo poté, co byly na povrchu planety objeveny nové čerstvé krátery po dopadu vesmírných těles.

Vědcům se tento objev podařilo učinit díky kombinaci dat shromážděných z přistávacího modulu NASA Mars InSight spolu s informacemi z Mars Reconnaissance Orbiter. Díky těmto datům se vědcům podařilo spojit seismické otřesy planety s nově detekovanými změnami na povrchu Marsu.

Tyto nové poznatky nejenže pomáhají porozumět impaktním procesům, které již po miliony let utvářejí geologii Marsu, ale také ukazují, jak sběr seismických dat může odhalit nové informace daleko přesahující očekávané parametry vesmírné mise. Tato zjištění také mimo jiné mohou být velice důležitou součástí nezbytných výzkumů při budoucím zkoumání nebo kolonizaci vzdálených planet.

Změna v chápání planety

Samotná mise InSight výrazně změnila myšlení vědců v rámci studia Marsu. Od svého přistání na rudé planetě v roce 2018 například ukázala, že Mars je mnohem více geologicky aktivní než se do té doby vědci domnívali. Díky seismometru zabudovanému do robotického přistávacího modulu vědci použili vlny z těchto otřesů k vytvoření první podrobné mapy marťanského vnitrozemí. Citlivé zařízení bylo dokonce použito k zachycení zvuků jiného světa pomocí detekce akustických vibrací v tenké marťanské atmosféře.

Seismický experiment pro vnitřní strukturu (SEIS) a tlakové senzory na přistávacím modulu InSight poskytují vědcům jedinečnou příležitost spojovat vstup marťanského meteoroidu do atmosféry a procesy dopadu na povrch planety. Vstup většího meteoroidu do atmosféry planety je totiž poměrně výrazná událost, která generuje silné rázové vlny, a meteoroid dokonce může v atmosféře explodovat. K tomu dochází když plyny vstupují do prasklin vesmírného kamene.

Pomocí akustických a seismických dat z InSight tým vědců identifikoval čtyři samostatné události dopadu meteoroidu na Mars, všechny do 300 kilometrů od přistávacího modulu. Tyto události se staly 27. května 2020; 18. února 2021; 31. srpna 2021; a 5. září 2021.

Ovlivňují dění na planetách

Dopady meteoroidů mohou mít na planetu velice zajímavý vliv. Vědci se domnívají, že právě meteoroidy mohou být zdrojem klíčových přísad, jež mohou na planetách vyvolat proces vzniku života. Stejným způsobem mohl například vzniknout i život na Zemi, kam meteoroidy mohly dopravit organické sloučeniny, které se později staly základním stavebním kamenem života. Přestože je Mars pustou planetou, i tak meteority mohou výrazným způsobem ovlivňovat jeho geologii a atmosféru. Dále čtěte: (Vědci rozluštili starou záhadu Saturnových prstenců. Vysvětlením je dávno ztracený měsíc).

Zdroj: Sciencealert.com

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu