Kratom je silný přírodní stimulant z Indonéských džunglí. Stále více populární droga však přináší řadu rizik

Věda a technika 26. ledna 2023 | 07:30 — Lukáš Bauer
Za poněkud záhadným názvem Kratom se skrývá silný přírodní stimulant, který je získáván z listů stromu, jež roste v džunglích jihovýchodní Asie. Do Evropy se tato bylina v podobě jemně drceného prášku začala dostávat ve větším množství přibližně před deseti lety. Dnes je oblíbená u milionů lidí napříč Evropou, často neregulovaný prodej a nízké povědomí však přináší řadu rizik.
Další 3 fotografie v galerii
Kratom pochází z džunglí jihovýchodní Asie / Depositphotos

Kratom je označení pro velice jemný rostlinný prášek, který je získáván ze stromu s názvem Mitragyna Speciosa, který je blízkým příbuzným kávovníku. Až 25 metrů vysoký tropický strom roste převážně v oblastech Jihovýchodní Asie kde je součástí porostu v tamních džunglích. Jeho listy obsahují značné množství poměrně málo probádaných alkaloidů, a právě zde začíná celý příběh kratomu.

Poněkud tajemný název Kratom

Jak již bylo zmíněno, kratom je přírodním produktem, který je vyráběn ze sušených a drcených listů byliny z jihovýchodní Asie. Domovinou stromu Mytragina speciosa jsou tak například země jako Vietnam, Thajsko, Papua Nová Guinea, Malajsie a především Indonésie. 

Kratom je v těchto zemích od nepaměti součástí tradiční medicíny kde je využíván jako velice efektivní analgetický prostředek a slouží jako náhražka za léky na bázi morfia. V Indonésii byl kratom také pomocníkem místních rolníků, kterým dodával energii při náročné fyzické práci. Kratom byl také užíván domorodými obyvateli Thajska a Malajsie, kteří nejčastěji žvýkali celé listy, kouřili je nebo z nich připravovali čaj.

Druhy kratomu

Listy stromů, ze kterých je kratom získáván jsou zpravidla sklízeny drobnými farmáři. Po samotné sklizni jsou listy očištěny od nečistot, podrobeny různě dlouhým procesům sušení, fermentace a následně jsou rozemlety na velice jemný prášek, který se podobá čaji Matcha.

Právě v závislosti na zpracování rostlinného produktu a také stáří sklízeného listu se pak kratom dělí na tři základní druhy, podle barvy žilek na spodní straně listů. Tyto žilky mohou být červené, bílé, nebo zelené a mají spolu s procesem zpracování největší vliv na barvu výsledného kratomového prášku. Přestože je kratom vyráběn z jediného stromu Mitragyna speciosa, existuje mnoho různých odrůd vyskytujících se v různých zeměpisných šířkách. 

Nejvíce populárním se stal zelený kratom, který je získáván rychlým procesem sušení, a proto si zachovává svou přírodní barvu. Lze se však setkat také s dalšími barvami jako je červený, nebo bílý kratom

Dvojí tvář kratomu

V listech, ze kterých je kratom získáván se nachází až 25 zatím poměrně málo probádaných alkaloidů, z nich nejvíce je zastoupen mitragynin, 7-α-hydroxymitragyninu (7-HMG). Mezi dalšími alkaloidy objevenými v kratomu jsou mitraphyline, raubasin, mitragynalin, mitralactonal, paynanthein, rhynchophylin a také Paynanthein. V závislosti na oblasti výskytu mohou mít stromy značně odlišný poměr těchto látek. Kratom má také jednu zvláštnost. V malém množství má značně stimulační účinky, ve větším množství (více než 5 gramů) naopak působí sedativně.

Kratom a jeho pozitivní účinky nebo naopak škodlivost, jsou stále předmětem vědeckých diskuzí, jisté ale je, že jeho dlouhodobé užívání může přinášet celou řadu rizik a zdravotních komplikací. Tou nejdiskutovanější skutečností je, že kratom jakožto droga, přináší riziko závislosti, a to zejména při dlouhodobém a častém užívání. Mezi akutními vedlejšími účinky kratomu pak může být například úzkost, zvýšená agresivita, nevolnost, zácpa, nebo svědění. Nebezpečí představuje také kombinace kratomu s některými léky nebo alkoholem.

Kratom v moderním světě

Největší část exportu z Indonésie v současné době míří do Spojených států. V některých zemích USA je totiž kratom využíván jako podpůrny prostředek pro léčbu závislostí na některých drogách, jako je heorin, nebo opium. Alkaloidy v něm obsažené se totiž váží na stejné receptory jako zmíněné drogy a pomáhají tak překonat abstinenčí příznaky. 

Stále větší část exportu však míří v posledních letech také do Evropy a také České Republiky. V mnoha evropských zemích byl kratom postupem času zakázán, kvůli obavám z jeho společenské škodlivosti. V České republice je v současné době kratom v jakési šedé zóně - nemá žádnou klasifikaci a není tedy ani na seznamu zakázaných látek, ani schválenou potravinou. Na internetu je možné ho zakoupit jako sběratelský předmět, nebo předmět pro výzkumné účely. Jeho prodej není jakkoliv regulován a může se tak dostat do rukou i nezletilým osobám. Kvůli rostoucí poptávce po kratomu probíhají v současné době jednání na téma jeho úplného zákazu, nebo pravděpodobnější regulace.

“Dohled nad prodejem kratomu vnímáme jako správný a nezbytný krok, který výrazným způsobem pomůže zlepšit nejen celkovou situaci, ale také kvalitu kratomu na Českém trhu, která je stále poměrně nízká. Velice důležité je, aby dovážený produkt pocházel pouze od certifikovaných výrobců, nikoliv od překupníků a jiných nedůvěryhodných subjektů,“ uvedl na dotaz redakce vedoucí pracovník společnosti Greenherbs.cz zabývající se importem a prodejem kratomu, Jiří Holiňa.

Využití v medicíně

Kratom je také v současné době předmětem zájmu některých farmaceutických firem, které v něm vidí příležitost pro vývoj léků nové generace. Na rozdíl od léků na bázi opiátů, totiž na kratomu vzniká podstatně menší závislost. Firmy také zkoumají účinky jednotlivých alkaloidů z nichž by tak v budoucnu mohly vzniknout například nová antidepresiva nebo analgetika. Látka Mitragynin totiž stejným způsobem potlačuje vnímání a navozuje stavy určité euforie podobně jako je to u morfia. Dále čtěte: (Vědci nedávno zjistili, že všechny banány obsahují radioaktivní izotopy).

Zdroj: (Greenherbs)

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu