Letošní rallyová sezóna je za námi. Králem dvoukolek je René Dohnal

Auto 24. srpna 2019 | 22:02 — Anna Novotná
Na konci srpna se vše ve zlínském regionu točí kolem rallye. Legendární Barum Rally je vyvrcholením sezóny. Vzhledem k tomu, že se jedná o jednu z nejnáročnějších soutěží, nebývá o vzrušení nouze. Na devětačtyřicátém ročníku Barum Czech Rally Zlín se strhl boj o titul v několika kategoriích mistrovství ČR i Evropy. Mezi nimi i o českého mistra dvoukolek. Stal se jím René Dohnal.
Dalších 8 fotografií v galerii
Legendární Barum Rally je vyvrcholením sezóny / Peugeot

Dvoukolky, tedy vozy s jednou poháněnou nápravou, jsou často neprávem poněkud stranou zájmu diváků a médií. Zraky všech se upírají přednostně vozům nejvyšší kategorie. Do té patří ty nejsilnější vozy a vedoucí pozici v ní pevně ovládá nepřekonatelný Jan Kopecký. Ani letos se zde překvapení nekonalo a Kopecký už poosmé Barumku vyhrál. Máte-li však překvapení rádi, sázíte-li rádi na finální pořadí a preferujete-li napětí až do poslední minuty, neměla by vaší pozornosti uniknout třída 6 a potažmo celá kategorie dvoukolek. Tam se totiž odehrávají ty nejzajímavější boje. Poměřují se zde posádky, jejichž výkony jsou těsné. Pořadí se mění z minuty na minutu a až do samého konce nevíte, kdo zvítězí.
 
V této kategorii soupeří jezdci nejen o titul mistra ČR v dvoukolkách, ale také o vítěze Peugeot Rally Cupu. Tento pohár je takřka jediný v rámci českého mistrovství, který přihlášeným posádkám vyplácí finanční odměny. Celkem je ve hře 650 000 Kč, za což už se vyplatí bojovat. Největší kus z tohoto koláče si letos ukousla posádka René Dohnal / Roman Švec. Tito mladí sportovci si vedli velice dobře po celý rok, a tak odjížděli do Zlína na pozici lídrů. Přesto však vítězství neměli jisté. Na paty jim šlapal Jiří Pohlídal s Janem Kubalou na průběžně druhé pozici. Na peněžní odměny si ovšem brousilo zuby dalších osm Peugeotů 208 R2 přihlášených do cupu. Celkové startovní pole pak tvořily bezmála tři desítky Peugeotů stejné specifikace.
 

Úvod závodu vyšel nejlépe Dohnalovu soupeři a loňskému mistru dvoukolek Janu Talašovi, který vyhrál superspeciálku a dalších pět erzet, než jeho skvělou jízdu zastavily problémy s elektronikou vozu. „Začali jsme dobře a v průběhu první etapy si vybudovali celkem slušný náskok na Rendu. Pak nás začala zlobit elektronika, museli jsme několikrát restartovat celý systém a bylo po naději. Odstoupili jsme v poslední erzetě první etapy. Nicméně Barumka byla krásná, gratulujeme Rendovi a všem ostatním soupeřům v cíli,“ řekl po svém odstoupení Jan Talaš.
 
Potíže s technikou se nevyhnuly ani ostatním jezdcům, některé pak zastavily havárie, kterými je obtížná Barumka pověstná. René Dohnal však odolával a postupně se vypracoval do vedení, kde zůstal až do konce Barum Rally. Stal se tak nejen vítězem cupu, ale také mistrem ve dvoukolkách a třídě 6. „Je to tam,“ radoval se v cíli René Dohnal a prozradil svoje první pocity: „Byly to obrovské nervy. V minulosti jsme o dobrý výsledek několikrát přišli těsně před cílem, takže to bylo psychicky náročné. Na Barumce si nikdo nemůže být jistý až do posledních metrů. Jeli jsme si svoje tempo a kontrolovali pozici. Měl jsem ještě rezervu, ale nechtěl jsem riskovat, protože ve hře bylo opravdu hodně. Barumka opět potvrdila svou náročnost, což bylo znát i na počtu odstoupených. Smekám před mladými kluky z Evropy. Jeli neskutečně! My jsme ale splnili vše, co jsme si přáli, a jsme za to moc rádi. Díky všem za podporu.“
 
Letošní rallyová sezóna je za námi. Pokud jste tomuto sportu přišli na chuť, můžete se těšit na příští ročník. Začne na jaře 2020. Do té doby si budou letošní vítězové užívat místo na výsluní: Jan Kopecký na trůnu mistra ČR a René Dohnal na trůnu mistra ČR v dvoukolkách.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu