Překvapení roku: Model, který nemá konkurenci a nikdo ho nečekal

Auto 04. července 2022 | 14:22 — Anna Novotná
Objevil se jako blesk z čistého nebe. Je překvapivý a futuristický. Je první svého druhu. V modelové řadě Peugeot nemá předchůdce a na současném automobilovém trhu jen stěží najdete nějakého jeho konkurenta. Nový dynamický fastback Peugeot 408 se zkrátka vydává na neprobádaná území. Jaká bude jeho cesta za triumfem? To ukáže čas.
Dalších 7 fotografií v galerii
Nový Peugeot 408 má hrdý postoj šelmy / Peugeot

Pro koho bude nový Peugeot 408 ten pravý? Je-li vám hatchback moc malý, sedan považujete za úplně „passé“, MPV vám přijde nudné, sporťák zase moc okázalý a u SUV máte pocit, že už ho mají každý… , pak nastal čas na něco úplně nového a neotřelého. Třeba právě Peugeot 408.

Nový Peugeot 408 je výrazný fastback s odvážnou siluetou, nezaměnitelným stylem a hrdým postojem šelmy. Má v sobě určitou vznešenost a sílu. Za to vděčí hlavně svým rozměrům. Dosahuje délky 469 cm, výška je pouhých 148 cm, což není u vozů se zvýšenou karoserií běžné. Tyto proporce vytvářejí velmi štíhlý a sportovní profil. Naopak rozvor je větší, než bývá v segmentu C zvykem. Profitují z toho hlavně cestující na zadních sedadlech, kteří tak mají k dispozici štědrý prostor pro kolena. Z tohoto hlediska je nový Peugeot 408 nejprostornějším vozem značky. A úctyhodný je také zavazadelník s objemem až 1611 litrů!

Zřejmě vás nepřekvapí, že uvnitř vozu najdete Peugeot i-Cockpit. Toto dnes již ikonické uspořádání interiéru se stalo poznávacím znakem nových peugeotů. Co vás ovšem ohromí, to je nová, ultramoderní podoba interiéru vozu 408. Ergonomie, kvalita, praktičnost i technologie včetně nového systému infotainmentu Peugeot i-Connect… vše bylo dotaženo k dokonalosti. Kompaktní volant mnohanásobně zvyšuje požitek z jízdy.

Digitální přístrojový panel má desetipalcový displej. Středová dotyková obrazovka se ovládá stejně intuitivně jako tablet. Doplňují ji plně konfigurovatelné přepínače i-toggles, které jsou uspořádány pod středovým displejem jako otevřená kniha a poskytují jedinečnou estetickou a technologickou úroveň. Každé z elegantních kláves můžete přiřadit funkci dle vašeho gusta. Chcete do jedné z nich uložit příkaz „Naviguj mě domů!“? Proč ne? Ochotně to splní. 3D online navigace navíc vždy poradí nejrychlejší cestu, zjistí ceny paliva v okolí nebo najde volné místo k zaparkování.

O vaše bezpečí a komfort se dokonale postarají asistenční systémy řízení poslední generace. Používají 6 kamer a 9 radarů. Mezi nejzajímavější prvky výbavy patří například světlomety Peugeot Matrix LED či adaptivní tempomat s funkcí Stop and Go. Užitečným pomocníkem je také systém sledování provozu za vozidlem při vyjíždění z parkovacího místa. Největší pozornost ovšem zasluhuje Night Vision neboli systém nočního vidění. Ten většinou najdete jen v prémiových segmentech. Umožní vám rozpoznat zvířata, chodce nebo cyklisty před vozem v jízdním pruhu dříve, než se objeví v dosahu dálkových světel.
Nabídka pohonů vozu Peugeot 408 zahrnuje dvě plug-in hybridní verze o výkonu 180 a 225 k a benzínový tříválec o výkonu 130 k. Všechny motory jsou spojeny s osmistupňovou automatickou převodovkou EAT8. Za několik měsíců od uvedení těchto pohonů na trh bude následovat plně elektrická verze. Efektivitu motorů podporuje vynikající aerodynamika a relativně malá hmotnost vozu. Současně ovšem tyto charakteristiky zaručují každodenní radost z jízdy.


Nový Peugeot 408 se už na podzim začne vyrábět ve francouzských Mylhúzách. Na český trh dorazí začátkem příštího roku.

Zdroj: Peugeot.

 

 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu