Král modelové řady nesmí zestárnout a neunikne mu žádná novinka

Auto 15. března 2023 | 20:30 — Anna Novotná
Vlajková loď značky Peugeot, model 508, dostal facelift. V jeho případě by se to s nadsázkou dalo připodobnit k výstavní sexy třicátnici, která si zajde za plastickým chirurgem, aby jí vyhladil vrásky, které ještě ani nemá. U Peugeotu 508 se totiž taky zdá, že vůbec žádný facelift ještě nepotřebuje. Má nádherné ladné tvary, sebevědomý sportovní design, moderní interiér, armádu účinných asistenčních systémů a pohony nejnovější generace. Ale je to král!
Další 4 fotografie v galerii
Peugeot 508 dostal facelift. / Peugeot

Model určený pro nejnáročnější klientelu a vrchol modelové nabídky, a ten si nemůže dovolit ani sebemenší náznak stáří. 

Úplně první model s označením 508 se objevil už v roce 2010. Peugeot tenkrát zvolil slogan „Výrazný design ve službách silných emocí“. To ostatně platí dodnes. Vzhled, ze kterého se milovníkům krásných aut podlomí kolena, a jízdní vlastnosti, které vám zajistí ty nejintenzívnější zážitky z jízdy. Z hlediska techniky dědeček dnešního modelu 508 před 13 lety uváděl na tu dobu převratný systém Stop&Start, dnes jsou touto technologií vybaveny všechny modely značky Peugeot. Dále Peugeot 508 v roce 2010 sliboval brzké uvedení technologie HYbrid4 v výkonovým potenciálem 200 koní a emisemi CO2 pouhých 99 g CO2/km. Dnešní Peugeot 508 PSE dokáže vyvinout skoro dvojnásobný výkon, 360 koní, a méně než poloviční emise CO2: jen 40 g CO2/km!

Podstatou faceliftu je většinou vylepšit design. Zásadní technické inovace se většinou nechávají pro příležitost uvedení nové generace. U Peugeotu 508 tomu nebylo jinak. Změny jsou hlavně designové, i když je třeba říci, že mimořádně povedené. Designéři odvedli opravdu dobrou práci. Hlavní designér Peugeotu MATTHIAS HOSSANN to okomentovat takto: „Peugeot radikálním charakterem nových modelů 508 posiluje svou technologickou identitu a charakteristický vzhled šelmy. Ultratenké světlomety a podpis se třemi drápy jsou zasazeny do masky chladiče, která splývá s nárazníkem, a vytváří tak velkolepou přední část.“ 

Kromě exteriéru prošel úpravami a vylepšením i interiér. V kabině nových modelů 508 a 508 SW je patrný jasný posun směrem k luxusnějším kategoriím produktů. Důraz je kladen na kvalitu a modernost materiálů nového čalounění, stejně jako na nové zjednodušené ovládání převodovky přinášející lepší zážitek a propracovanější ergonomii. Systém Peugeot i-Cockpit® nového modelu 508 nabízí opět více technologií, a to díky novému systému infotainmentu Peugeot i-Connect® Advanced se středovým desetipalcovým displejem s vysokým rozlišením, online navigací, rozpoznáváním hlasu, bezdrátovým připojením a aktualizacemi „over the air“. 

Vozy 508 představují to nejlepší od značky Peugeot, pokud jde o potěšení z jízdy a pohodlí. Samozřejmostí jsou vyspělé asistenčními systémy, které zajišťují bezpečnost jízdy. Tím nejzajímavějším je zřejmě prémiový doplněk Night Vision, neboli noční vidění, které řidiče upozorní na přítomnost zvířat, chodců nebo cyklistů v jízdním pruhu dříve, než se objeví v záběru dálkových světlometů. Dále je třeba zmínit poloautonomní řízení 2. úrovně, parkovací asistent s HD kamerami či řízené odpružení se 3 režimy (Normal, Comfort a Sport). 

Nabídka motorů pohánějících nové vozy Peugeot 508 a 508 SW se po faceliftu mírně rozrostla. Nyní zahrnuje dvě plug-in hybridní verze – o výkonu 180 koní a o výkonu 225 koní. Dále lze volit mezi benzinovou a dieselovou variantou, obě o výkonu 130 koní. Všechny motory jsou kombinovány s osmistupňovou automatickou převodovkou EAT8. Vlajkovou lodí strategie „Neo-Performance“ je plug-in hybridní 508 Peugeot Sport Engineered s výkonem 360 koní a pohonem všech kol. 

Nový Peugeot 508 bude uveden na evropský trh v červnu 2023. Vyrábět se bude ve Francii, v závodě Mulhouse. 

Zdroj: Peugeot. 

 

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Polovina Čechů má zkušenost s investováním. Za nejbezpečnější investice považují nemovitosti

Poradíme, jak vybrat správné umyvadlo pro vaši koupelnu

Jak zabránit blednutí černého prádla při praní?...

Vyrobte si vlastní gel na praní. Je účinnější než ten...

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zavřít reklamu