Nový typ baterie s nulovou hmotou může být doslova revolučním vynálezem

Elektronika 18. května 2021 | 06:35 — Lukáš Bauer
Skupina vědců vytvořila experimentální druh baterie, která je ve výsledcích testů až desetkrát účinnější než běžné typy baterií. Takzvaná strukturální baterie by podle vynálezců mohla změnit doslova svět automobilů, elektroniky a dopravy.
Další 1 fotografie v galerii
Nový typ baterií může doslova změnit svět elektroniky / Depositphotos

V rámci nového výzkumu skupina vědců vynalezla takzvanou strukturální baterii, která může změnit svět mobilní elektroniky a elektromobility. Termín strukturální baterie se vztahuje na zařízení k ukládání energie, které může také nést váhu jako součást konstrukce. Tedy něco podobného, jako kdyby byly ve vašem domě všechny vypínače bateriemi, anebo kdyby elektrický plot také podpíral zeď.

V nové studii vědci z Chalmers University of Technology a KTH Royal Institute of Technology ve Švédsku odhalili, jak funguje jejich bezhmotná strukturální baterie.

Běžné baterie jsou těžké a velké

Hlavní příklad použití je u elektromobilů, kde obrovské množství baterií doslova zabírá tunu prostoru vozidla, takže elektrické vozy musejí být speciálně konstruovány tak, aby unesly hmotnost baterií. Ale co když by rám vozu mohl pojmout energii? "Díky své multifunkčnosti jsou strukturální bateriové kompozity často označovány jako hromadné skladování energie a mají potenciál udělat doslova revoluci v elektromobilitě,“ vysvětlují vědci.

Při výrobě nové strukturální baterie vědci zjednodušeně řečeno navrstvili skelnou tkaninu mezi kladnou a zápornou elektrodu, poté ji zabalili do polymerního elektrolytu a vytvrdili ji v peci. Výsledkem je tvrdý plochý článek baterie, který dobře funguje a vydrží zkoušky tahem ve všech směrech.

Dokonalá konstrukce

Díky kombinovaným vlastnostem baterie, neboli její multifunkčnosti, je tato 10krát lepší než jakákoliv předchozí bezhmotná baterie, na které vědci pracují už od roku 2007. Kromě elektromobilů zmiňuje studijní tým i další oblasti využití takové baterie. Samozřejmě jde o e-kola, satelity a notebooky jako technologie, které by mohly využívat bezhmotné baterie.

Jedno z nejzajímavějších potenciálních použití je v letadlech, která se vědci snaží vybavit elektrickými bateriemi, ale dosud to není možné kvůli obrovské váze dosavadních baterií. Běžná letadla, stejně jako svislá vzletová a přistávací vozidla, by mohla být elektrická pomocí bezhmotných baterií. Bylo by dokonce i možné kombinovat bezhmotné strukturální baterie se solárními panely, aby uložily to, co absorbují, pro pozdější použití. Dále čtěte: Vědci vytvořili dokumentaci k vytvoření kvantové baterie. Může pracovat nepřetržitě.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu