Revoluce ve světě energetiky? Byla vyvinuta technologie, která dokáže přeměnit světlo na obrovské teplo

Energetika 23. listopadu 2019 | 07:59 — Lukáš Bauer
Společnost Heliogen dokázala vyvinout technologii, která dokáže soustředit velké množství slunečních paprsků do jednoho bodu a vytvářet tak obrovské teplo. Díky této solární technologii dokáže Heliogen dosáhnout teplot přesahujících tisíc stupňů Celsia.
Další 2 fotografie v galerii
Speciální zařízení dokáže měnit sluneční energii na extrémní teplo / Internet

Celosvětová snaha nahradit energii získanou s fosilních paliv plodí své ovoce v podobě nových technologií. Jedním z inovativních způsobů je unikátní zařízení společnosti Heliogen, které dokáže sluneční paprsky přeměnit na teploty přesahují tisíc stupňů Celsia.

Sama společnost, kterou finančně podporuje Bill Gates, tvrdí, že dokázala přijít na způsob, jak zkrotit sílu Slunce. Dosud žádná technologie neumožnila tak efektivní přeměnu světla ze Slunce na teplo. Heliogen k tomu využila sítě zrcadel, která soustředí velké množství slunečních paprsků do jednoho bodu a tím vytváří obrovské teploty.

Zařízení je jakousi sluneční pecí, která dokáže vytvořit teplotu tisíc stupňů Celsia pouze ze solární energie. Takto soustředěné světlo ze Slunce mělo vůbec poprvé v historii potenciál nahradit energii získanou z fosilních paliv.

Průlomové řešení spočívá nikoliv pouze v zachytávání světla, ale jeho soustředění do jednoho přesného bodu. Aby toho společnost díky zrcadlům dosáhla, musela vyvinout speciální software, který automaticky zrcadla natáčí tak, aby získávala co nejvíc slunečních paprsků.

Řešení by se dalo využít ve stavebním průmyslu. Při teplotě tisíc stupňů Celsia by se například dal vyrábět cement bez emisí. Výroba tohoto stavebního materiálu produkuje čtyři až osm procent všech emisí oxidu uhličitého. Společnost chce v dohledné době dosáhnout teploty až 1 500 stupňů Celsia, což by umožnilo využít energii pro ohřev domácností, pohon aut či továren. Dále čtěte: (Největší lithium-iontová baterie světa vydělá za jeden den statisíce dolarů).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu