Válka na Ukrajině ukázala naivitu Evropské unie. Green Deal se rázem ocitl u ledu

Energetika 25. února 2022 | 11:42 — Ilona Cílková
Válka na Ukrajině vyvolala spekulace, zda bude nadále pokračovat Green Deal Evropské unie, nebo je to jeho definitivní konec. V současné podobě podle analytiků kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu skončila. Dekarbonizace bude sice pokračovat, ale na mnohem racionálnějším a pragmatičtějším půdorysu.
Konflikt na Ukrajině změní postoj EU ke Green Dealu, tvrdí analytici / Depositphotos

Vpád Putinovy armády na území suverénního státu považuje Západ za šílený a zcela nepochopitelný. Podle analytiků se Rusové budou snažit nepřerušit dodávky plynu, avšak unijní plán Green Deal dozná změn. 

Podle některých analytiků bude jedním z celoevropských ne-li přímo globálních dopadů respektive důsledků vojenského konfliktu na Ukrajině faktické ukončení snah po prosazování Green Dealu. Konflikt na Ukrajině a jeho dopady přinesou především v Evropě mnohem racionálnější a pragmatičtější přístup k dalšímu vývoji energetického trhu a mixu s mnohem větším důrazem na soběstačnost EU v oblasti energetiky.

Podle Vladimíra Štěpána z poradenské firmy ENAS Green Deal v podstatě skončil. „Dodávky z jaderných a uhelných elektráren měl nahradit ruský levný plyn. Ten nebude a LNG (zkapalnělý zemní plyn) je třikrát dražší než ruský plyn, a bude to více. Trh využije výpadky ruské ropy a ceny se zvýší," uvedl Štěpán. 

Rovněž ředitel strategie EGÚ Brno Michal Macenauer předpokládá konec Zelené dohody v současné podobě. V nejbližších letech podle něj výrazně vzroste využití uhlí i s obnovením výroby v uzavíraných a některých uzavřených elektrárnách. „Evropa bude také výrazně diverzifikovat dodávky zemního plynu. Zároveň se bude snažit období navýšeného využití plynu co nejvíce zkrátit. Ne však již dominantně pod ideologií boje se změnou klimatu, ale z řádově důležitějšího důvodu zajištění vlastního přežití. Náhradou bude z části biomasa, z části energie okolí jako tepelná čerpadla, z části uhlí a z části jaderná energie, která bude realizována i v menším formátu," řekl.

Zřejmě se uskuteční i revize systému obchodování s emisními povolenkami. Systém by mohl být podle Macenauera přestat být využíván. Dále podle něj nastane příklon k jaderné energetice, změní se strategie zvyšování výroby energie z obnovitelných zdrojů. Podobný názor sdílí i analytik společnosti ENA Jiří Gavor. Podle jeho slov je třeba na Green Deal zapomenout a více elektřiny a tepla vyrábět ze zbývajících uhelných zdrojů. Tento trend se už podle Gavora objevil v závěru minulého roku.

V rámci takzvané Zelené dohody přijala Evropská komise návrhy na uzpůsobení politiky Evropské unie v otázkách klimatu, energetiky, dopravy a zdanění tak, aby se mohly podílet na snižování emisí skleníkových plynů do roku 2030 alespoň o 55 procent ve srovnání s rokem 1990. Komise chce do roku 2050 udělat z Evropy „první klimaticky neutrální kontinent“. Konflikt na Ukrajině silně zasáhne i naše peněženky. Cena plynu se dnes dopoledne zvýšila zhruba o třetinu, roste i cena ropy.

Zdroj: ceskenoviny.cz.

Související články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu