Výrobci telefonů budou muset přejít na jednotné nabíječky. Nařízení přichází z Evropské unie

PC a Mobil 24. září 2021 | 20:18 — Lukáš Bauer
Evropská komise navrhuje, aby výrobci telefonů začali používat k dobíjení přístrojů jednotný konektor USB-C. Konkrétní návrh pravidel komise představila tento týden, avšak někteří výrobci, jako například společnost Apple, se návrhu brání kvůli vysokým nákladům na implementaci tohoto typu konektoru.
Další 1 fotografie v galerii
Konektor USB-C má propojit svět mobilních telefonů / Depositphotos

Již delší dobu existuje tlak na sjednocení nabíjecích konektorů pro chytré telefony tak, aby byly kompatibilní mezi jednotlivými typy všech výrobců. S návrhem konkrétních pravidel, kterými by se měli výrobci řídit, nyní přichází Evropská komise, která jako standard prosazuje konektor USB-C, někteří výrobci jsou však proti, protože používají své vlastní konektory.

Nová pravidla Evropské komise nastavují povinnost jednotlivým výrobcům používat jako standard USB-C. Nejvíce se toto opatření dotkne společnosti Apple, která ve svých zařízeních používá výhradně kabely typu Lightning. Nutno ale říci, že nový evropský zákon bude muset projít schválením jednotlivých členských států a Evropského parlamentu.

Vyšší komfort i menší množství odpadu

Důvodem, proč se Evropská komise rozhodla k regulaci a nastavení pravidel ohledně nabíjecích kabelů, je fakt, že s každým zařízením se prodává také nabíječka, což není ekologické. Sjednocení konektorů se navíc nebude týkat jen telefonů, ale také například fotoaparátů, kamer, sluchátek a další drobné elektroniky. Návrh také počítá s tím, že výrobci nebudou ke každému přístroji přibalovat nabíječku, jako tomu je dosud. Prodejci budou moci dále nabízet nabíječky s různými konektory. Zařízení také budou moci mít více konektorů, jen musí být jeden z nich USB-C.

Komise od tohoto opatření očekává zejména větší svobodu volby a komfortu pro samotné uživatele a také omezení výroby nabíječek, které jsou vyráběny ve zbytečném množství. Tím se bude také snižovat množství elektronického odpadu, který dnes tvoří obrovskou část celosvětové odpadní produkce.

Omezení inovací

Dohodu s výrobci telefonů se Evropská komise snažila uzavřít už před třemi lety, nebyla ale úspěšná. Proti byla zejména společnost Apple, která ve změně vidí naopak zvýšení elektrického odpadu a snížení možnosti inovací. Výrobci včetně Apple však postupně konektor USB-C zařazují do výbavy svých zařízení, proto je pravděpodobné, že ke sloučení nakonec dojde. Dále čtěte: (Odvrácená strana internetu. Jak fungují sítě Deep a Dark web, sloužící pro nelegální transakce).

Zdroj: Europa.eu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu