Čína propojila dva počítače na vzdálenost 12 kilometrů. Prolomila tak důležitý milník na cestě ke kvantovému internetu

PC a Mobil 30. srpna 2022 | 07:31 — Lukáš Bauer
Čínským vědcům se podařilo propojit dvojici počítačů pomocí kvantové sítě na vzdálenost dvanácti kilometrů. Tímto experimentem pokořili významný milník na poli kvantové technologie a kvantového internetu. Využili přitom velmi složitého fyzikálního jevu, takzvaného propletení částic.
Další 1 fotografie v galerii
Kvantové technologie jsou nejslibnějším směrem budoucnosti / Depositphotos

Čínští vědci udělali významný krok vpřed na poli kvantových technologií, když se jim podařilo na vzdálenost dvanácti kilometrů propojit dvojici počítačů pomocí velice komplikovaného fyzikálního jevu kvantovým způsobem. Takzvaným propletením částic vytvořili komunikační kanál mezi dvojicí počítačů a teleportovali tak informaci z jednoho do druhého.

V současné době jsou kvantové technologie jedním z nejžhavějších směrů výzkumu v oblasti informačních technologií. Ze samotné podstaty kvantových technologií plyne výrazné urychlení výpočetního výkonu v mnoha odvětvích. Největší přínos by však měla technologie kvantového internetu. Právě na tento segment se čínští vědci zaměřili.

Internet neomezených možností

Kvantový internet by lidem přinesl takřka neomezené možnosti využití. Lidé by například mohli využívat neomezenou komunikaci na jakoukoliv vzdálenost ve vysoké kvalitě. Stejně tak by kvantový internet vytvořil prostředí pro vznik mnohem sofistikovanějších aplikací. Tato technologie je sice ještě velmi vzdálená, ale experiment čínských vědců naznačuje, že to jde.

Výsledky svého výzkumu vědci popsali v rámci nové studie, kterou publikoval odborný časopis Physical Reviews Letters. Ve studii popisují, jak se jim podařilo propojit dvě zařízení vzdálená 12,5 kilometrů v městské zástavbě. Vědci tak navázali na předchozí experiment, kdy dvojici kvantových pamětí propojili optickým vláknem, využili podobné kvantové uzly a poslali jeden foton z první paměti do druhé.

Záhadný fenomén

Kvantové propletení je vědeckým fenoménem, který se obtížně vysvětluje a ani samotní vědci nebyli schopni se shodnout, jak přesně funguje. Velmi zjednodušeně lze tento jev popsat jako provázání částic tak, že výkyv jedné, dokáže ovlivnit i všechny ostatní a dochází tak v podstatě k teleportaci informací. Za v podstatě šílený a nevysvětlitelný ho považoval už Albert Einstein. Dále čtěte: ()

Zdroj: Nature

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu