Nad Ruskem explodoval nebezpečný meteorit. Do poslední chvíle o něm nikdo nevěděl

Věda a technika 01. července 2018 | 10:48 — Lukáš Bauer
Obyvatelé několika ruských měst nedávno zažili nebývalou světelnou show, když noční oblohu rozzářil meteorit v podobě ohnivé koule, která se řítila vysokou rychlostí k zemi. Asteroid byl podle expertů menší než ten, který vybuchl v roce 2013 u Čeljabinsku.
Loading...
Nad Ruskem explodoval další meteorit / Shutterstock

Ve čtvrtek 21. června zasáhl Rusko menší asteroid, jehož dopad byl hlášen hned z několika měst. Pozorovali ho například obyvatelé Liptesku, Kursku nebo Voroněže. Mnoho z očitých svědků také uvedlo, že slyšeli hlasitý třesk, když meteorit explodoval.

Podle prvotních výpočtů asteroid explodoval silou 2,8 kilotun. Na rozdíl od dvacetimetrového asteroidu, který dopadl u Čeljabinsku v roce 2013, síla výbuchu vypovídá o tom, že se jednalo spíše o menší těleso do délky čtyř metrů. 

Experti, kteří zkoumají oblast dopadu zatím nevědí, zda některý z fragmentů dosáhl zemského povrchu. Intenzivní výbuch, který dopad provázel, však napovídá, že těleso kompletně shořelo během průchodu atmosférou.

I když asteroid představoval poměrně malé riziko pro obyvatele, jedná se již o několikátou událost, kdy Zemi zasáhlo těleso z vesmíru, o kterém astronomové neměli tušení. Vesmírné agentury z celého světa včetně NASA se tak dlouhodobě snaží o včasnou identifikaci potencionálně nebezpečných asteroidů pro snížení rizika náhlé katastrofy. Dále čtěte: (Meteorit velikosti desetipatrové budovy se prohnal nebezpečně blízko Země).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu